Středa, 24. dubna 2024

Za zdražování může ekologické lobby

Za zdražování může ekologické lobby

Praha - Takové zdražení nepamatujeme. To teď říká většina Čechů při svých pravidelných nákupech. A mají proč. Ceny potravin za poslední rok vzrostly o desítky procent. Například mouka zdražila skoro o polovinu.

Podle statistického úřadu nejvíce z potravin podražilo pečivo. Chleba se prodává o třetinu dráž a zatímco rohlík před rokem přišel na korunu padesát, dneska už nejsou výjimkou ani tři koruny.

Názory ekonomů na to, proč si musíme za nedělním nákup výrazně připlatit, se různí. Shodují se jen v jednom, za zdražování může hlavně ekologické lobby.

„Jedním z důvodů zvyšování cen je zelenání našich myšlenek,“ říká s trochou nadsázky ekonomický analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „Například Amerika byla jedním z největších exportérů kukuřice. Dnes tam místo ní pěstují šťovík pro biopaliva. Nedostatek plodin se pak zákonitě musí na zvyšování cen podepsat,“ vysvětluje.

Konkrétně v České republice pak za růst cen může orientace naší ekonomiky. Stáváme se ryze průmyslovou zemí a tak musíme potraviny za draho dovážet.

„Ve srovnání s Polskem vyrábíme jen zlomek potravin. Proto celosvětový růst cen cítíme daleko výrazněji, než oni,“ říká ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Ve hře je ale ještě jeden faktor, který může za vítr v peněženkách českých spotřebitelů. Supermarkety a hypermarkety po dva uplynulé roky mezi sebou sváděly tvrdý konkurenční boj postavení na laciných nákupech. V současné době ale stále více těchto řetězců fúzuje, konkurence klesá, a tím pádem jdou nahoru i ceny. „Tyto společnosti se zcela logicky svezly na celosvětovém trendu,“ dodává Aleš Michl.

Ale potraviny nejsou jediné, za které si musí lidé připlácet. Podražilo téměř vše, na co se člověk podívá. Nejvíce rostou náklady spojené s bydlením. Nájmy v bytech s regulovaným nájemným jsou vyšší skoro o třicet procent. Plyn podražil o šestnáct procent, elektřina o deset a teplá voda o jedenáct procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů