Pátek, 19. dubna 2024

Látkové pleny se vracejí. Jsou barevné a z biobavlny

Látkové pleny se vracejí. Jsou barevné a z biobavlny
Konopné, bambusové nebo z biobavlny a v řadě barevných odstínů: látkové pleny se během posledních deseti let vylouply ze skořápky čtvercových kusů bílé látky.

S větším výběrem roste i množství rodin, kde je používají. "Myslím, že dnes je volí tak deset procent matek," říká Lenka Berlinská z jihočeské neziskové organizace Rosa.

Ta je spolupořadatelem Týdne opravdových plen, který dnes začíná. Jeho hlavním cílem je nad-chnout pro látkové plenky další rodiče.

Hlavní argumenty zastánců návratu k bavlněným plenám jsou ekologické: jednorázové pleny podle statistik znamenají skoro tunu odpadu na jedno dítě za přebalovací období - tedy asi dva roky. Jednorázové pleny jsou také náročnější na množství materiálu.

Za polovinu

Pro to, aby děti vyrůstaly v bavlně, mluví i ekonomické propočty: jednorázové plenky vyjdou podle Rosy v případě jednoho dítěte přibližně na pětadvacet tisíc, moderní látkové pleny rodiče, včetně nákladů na praní, stojí přibližně polovinu.

Ještě levněji vycházejí klasické čtvercové pleny, u nichž jsou nízké pořizovací náklady: z rodinného rozpočtu vytáhnou během dvou přebalovacích let šest až devět tisíc korun.

Podle Berlinské, která prodává v českobudějovickém obchůdku s ekologickými plenkami, si zákaznice nejvíc vybírají modernější varianty, které mají s bílými čtverci společný jen materiál: vyrábějí se jako vícevrstvé anatomicky tvarované plenky nebo jde o pratelné látkové kalhotky, podobné jednorázovým.

Později na nočník

Řada příznivců bavlněných plen se rekrutuje z řad dětských lékařů. Hlavně levnějším jednorázovým plenám zdravotníci vytýkají, že mohou uvolňovat látky, které u dětí vyvolávají alergii. "Alespoň krátkodobý přechod na bavlněné pleny doporučuji i v případech, kdy je dítě opruzené," říká pražská lékařka Helena Hlaváčková.

Podle některých pediatrů navíc používání jednorázových plen prodlužuje přebalovací věk až o pět či šest měsíců. Dítě si s nimi později a hůř zvyká chodit na nočník

Jednoznačná převaha matek, které dávají přednost plenkám jednorázovým, ale ukazuje na to, že víc než na finanční, zdravotní a ekologické argumenty by slyšely na svoz plenek. Tuto službu znají v některých skandinávských státech a Nizozemsku.

Svoz odbourává hlavní stinnou stránku používání plen přátelských životnímu prostředí: domácí praní zaneřáděných plínek. U domu předplatitelů služby jednou týdně zastaví auto, které nashromážděné špinavé pleny naloží a místo nich přiveze čerstvě vyprané.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů