Pátek, 29. března 2024

Britové si oblíbili ekologické pohřby

Britové si oblíbili ekologické pohřby

Londýn – Rakve z lepenky, oblečení z přírodního vlákna a namísto mramorových náhrobků jen dřevená destička a nad ní strom. Tak byly prezentovány „zelené pohřby“ v sobotu na výstavě v Londýně.

Prospívat planetě zaživa už nestačí. Londýnská výstava Střediska přirozené smrti v sobotu ukázala, že je možné jít ještě dál.
V Conway Hall pořadatelé návštěvníkům názorně ukazovali, že tradiční pohřeb má mnohé alternativy. Nebožtíci se nemusí ukládat do mahagonových rakví, ale třeba do bambusových nebo lepenkových.

„Ty splní svůj účel stejně dobře, a ještě se během tří měsíců v zemi samy rozloží,“ komentovala vystavované produkty agentura AFP.

Hřbitovy by podle Střediska přirozené smrti nemusely vypadat uměle jako dnes. V budoucnu bychom prý mohli přestat ničit zeleň tím, že tam postavíme spousty kamenných náhrobků. Místa, kde leží rakve, by prý mohly být označeny pouze dřevěnou destičkou a nad ní by rostl strom. Díky tomu by se nemusel těžit a převážet mramor, což by snížilo produkci oxidů uhlíku, ujišťovali organizátoři.
O produkty zeleného pohřebnictví má rok od roku zájem stále více lidí.

„Chtějí vědět nejen to, jak nejlépe žít, ale také, jak ze světa co nejlépe odejít,“ citoval list The New York Times vysvětlení Roslyna Cassida, ředitele společnosti Green Endings, což v překladu znamená Zelené konce.

Británie je v této oblasti už dlouho celosvětově napřed. Ostatní země, jako například Spojené státy se pouze inspirují tím, co se zde vyvine.
Mnoho návštěvníků se ptalo na ceny takovýchto pohřbů.

„Někteří očekávali, že budou tak nízké, jako by si všechno udělali sami, jiní se zase obávali, aby nebyly ještě dražší než ty klasické,“ uvedla agentura.
Marketingový ředitel firmy Epping Forest Burian Fran Hall však řekl, že každý si vybere podle svých možností.

„Zelenost můžete dodat každému pohřbu,“ dodal ředitel Střediska přirozené smrti Michael Jarvis.

Pomoci životnímu prostředí mohou i maličkosti.

„Namísto limuzín lze použít malá auta,“ uvedl příklad Cassidy a dodal, že to, co lidé doopravdy chtějí, je udělat to nejlepší pro své blízké a zároveň pro svou zemi.

www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů