Středa, 24. dubna 2024

Na Ropáka roku kandidují za jižní Moravu dva

Na Ropáka roku kandidují za jižní Moravu dva

Výsledky budou známé v pátek 25. dubna v Brně na tiskové konferenci

 

Mezi dvanáct finalistů ankety Ropák 2007 se za jižní Moravu ze čtyř kandidátů dostala radní Jihomoravského kraje Anna Procházková za podporu silnic R43 a R52 bez posouzení variant a předseda představenstva Agrodružstvo Jevišovice Bohumír Rada za nezákonné provozování bioplynové stanice ve Velkém Karlově u Znojma a nezákonné obdělávání pozemků v přírodní památce Rudolické kopce.

 

Výsledky anket Ropák 2007 a Zelená perla 2007 budou zveřejněny 25. dubna v 11 hodin na tiskové konferenci v EkoCentru Brno na Ponávce 2 (IV. patro). Slavnostní vyhlášení pro veřejnost proběhne od 18 hodin v brněnském Divadle Polárka s písničkářem Václavem Koubek.

 

„Jméno radní Procházkové se v anketě o Ropáka roku objevilo poprvé loni za podporu schválení územního plánu Břeclavska bez variantního posouzení silničního spojení Brna s Vídní, letos se už ale dostala do finále,“ vysvětluje koordinátor ankety Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.

 

Z řady odborných studií, které si nechala zpracovat občanská sdružení, totiž vyplývá, že by spojení přes Břeclav mohlo být až o cca 5 miliard Kč levnější a nedošlo by k zásahu do vinařské krajiny pod Pálavskými vrchy a do chráněné krajinné oblasti. Posouzení variant doporučuje i ombudsman, vláda má rozhodnout v květnu.

 

„Obdobná situace je u silnice R43, u níž při schvalování návrhu zásad územního rozvoje kraje byla zamítnuta možnost porovnat trasu přes Brno-Bystrc s jinými koridory,“ uvádí dále Patrik.

 

Do finále ankety o Ropáka 2007 tak za jižní Moravu nepostoupila vedoucí odboru územního plánování brněnského magistrátu Eva Řehořková za potvrzení územního rozhodnutí pro železniční uzel Brno v odsunuté poloze, které teď zkoumá Krajský soud v Brně.

 

A dále ještě vedoucí odboru životního prostředí Jihomoravského kraje Anna Hubáčková za vydání výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny k zásahu do biotopů deseti ohrožených druhů živočichů v úseku silnice R52 Pohořelice – Ivaň. Toto rozhodnutí MŽP v prosinci 2007 zrušilo a celé řízení začíná znovu.

 

Mezi finalisty je poprvé např. náměstek ministra dopravy Jiří Hodač či lyžařka a manažerka Kateřina Neumannové. Naopak prezident Václav Klaus může Ropáka získat podruhé, loni skončil na 2. místě.

 

Do ankety Ropák 2007 bylo nominováno 25 platných kandidátů (seznamy na www.detizeme.cz) a 51 platných výroků na Zelenou perlu 2007 (seznamy na www.detizeme.cz).

 

Na raut večerního soirée je připraveno veganské občerstvení od Restaurace – Rebio, víno dodává Moravská banka vín z Brna. Večer bude také předána cena Nadace Veronica pro ekologické učitele za rok 2007.

 

Poděkování za podporu akce patří:

 

Nadaci Partnerství Brno (www.nadacepartnerstvi.cz),

Moravské bance vín Brno (www.bankavin.cz) a vegetariánské restauraci Rebio Brno.

Mediálním partnerem je METROPOLIS (www.metropolisLive.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů