Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Sedmnáct milionů let, tolik je Troskám, vyhaslé sopce, na které ve středověku vznikl hrad, jehož zřícenina je dnes turistickým cílem a symbolem Českého ráje. Stáří Trosek se teď geologům podařil určit laboratorními měřeními. Dosud se o stáří této čedičové vyvřeliny pouze spekulovalo. Českému rozhlasu to řekl geolog Tomáš Řídkošil z Muzea Českého ráje v Turnově: "U Trosek se to nevědělo a navíc i v dobách nedávných v Troskách byly i v odborné literatuře vlastně dohady. A jak zjistili měřením v maďarské špičkové laboratoři kolegové z akademie věd a České geologické služby, tak Trosky jsou mladičké, je jim zhruba sedmnáct milionů let."
Další zajímavosti přináší výstava Sopky Českého ráje, která potrvá v turnovském muzeu do konce června.

Asijská rozvojová banka (ADB) včera vyzvala vyspělé země Západu, aby přestaly s podporou výroby biopaliv, která těžce dopadá na rozvojový svět. Politiku biopaliv by měly vlády přehodnotit, protože kvůli ní zdražují potraviny a její přínosy pro životní prostředí jsou nejasné a sporné, řekl výkonný ředitel ADB Rajat Nag. "Subvencování biopaliv je v podstatě skrytou daní na základní potraviny," dodal.

Bývalý člen skupiny The Beatles Paul McCartney má pro svět jednoduchý recept, jak bojovat proti globálnímu oteplování - vegetariánstvím, protože celosvětová produkce masa k oteplování planety značně přispívá, píše agentura Reuters. "Největší změnou, jakou může kdokoli udělat ve vlastním životě, je stát se vegetariánem," řekl McCartney v rozhovoru s organizací Lidé za etické jednání se zvířaty (PETA). Množství půdy a vody potřebné k udržování masného průmyslu je podle McCartneyho hlavním přispěvatelem ke klimatickým změnám.

Kalová jezírka plná dehtu vsakujícího se do země. Tak ještě nedávno vypadal areál Šlapanických papíren, kde se až do osmdesátých let minulého století vyráběla dehtová lepenka. „Ekologická zátěž přechází do okolí, kde se rozrostla bytová zástavba. Okolní studny jsou už kontaminované tak moc, že se voda z nich nehodí ani na zalévání. Požadujeme proto co největší dekontaminaci celého sedmihektarového areálu. Podle našich odhadů by vyšla na půl miliardy korun,“ prohlásil starosta Šlapanic Jaroslav Klaška.

Gymnázium v Rýmařově zve všechny zájemce o životní prostředí do místního kina na ekokonferenci, jejimž vrcholem bude modní přehlídka modelů zhotovených z odpadových materiálů. Ekologicky zaměřená akce se uskuteční ve středu 30. dubna od 15.30 hodin.

Německý výrobce tepelné techniky Viessmann si odnesl ze Stavebních veletrhů Zlatou medaili za plynový kondenzační kotel Vitodens 222-W. Kotel, který přišel na český trh letos v lednu, se skládá z nerezového výměníku, sálavého hořáku MatriX a automatické regulace spalování Lambda Pro Kontrol. "Díky lambda sondě je kotel připravený na plánované přimíchávání bioplynu do zemního plynu. Kotel se sám přizpůsobí kvalitě plynu, který přijde z vedení," říká Miroslav Kovačič, vedoucí českého zastoupení firmy.
Výrobce hodnotí na kotli zejména jeho prostorovou nenáročnost a vklad do ekologie. Díky sálavému hořáku má kotel tišší provoz a vypouští méně emisí než kotel s klasickým hořákem. "Snížení emisí je způsobeno tím, že hořák spaluje při nižších teplotách," vysvětlil Kovačič. A proč vlastně firma vybrala do soutěže právě tento kotel? "Ostatní naše kotle už zlaté medaile mají," směje se Kovačič.

Změny navržené Senátem prošly při úterním jednání PSP v zákoně o předcházení ekologické újmě. Někteří původci znečištění měli platit za škody způsobené na životním prostředí. Povinnost zajistit zaplacení nápravy ekologické újmy mají mít podle senátní varianty i státní, nikoli jen soukromé firmy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů