Středa, 24. dubna 2024

Kóta 718 dobyta, hlásili aktivisté Greenpeace

Kóta 718 dobyta, hlásili aktivisté Greenpeace
Míroví aktivisté z Greenpeace včera zaútočili na kótu 718. Vojenská rétorika je na místě: kóta leží uvnitř vojenského prostoru Brdy a má zde stát americký radar. Sami aktivisté na plakátech s nakreslenými terči hlásali: Máme cíl. Nebýt cíl.

Na kótě asi dvacítka lidí postavila i vojenský stan a roztáhla i velkou bílou plachtu s černým terčem uprostřed. Armádě se ovšem jejich akce příliš nelíbí. Přednosta Vojenského újezdu Brdy Martin Březovský dal nejprve aktivistům ultimátum, aby vojenský prostor, kam civilisté nesmějí, opustili do dvou hodin odpoledne.

Když aktivisté jeho výzvu ignorovali, na místo dorazilo asi pět vojenských policistů. Do Brd poté zamířila i skupina okamžitého zásahu pohotovostního oddělení velitelství vojenské policie v Táboře.

"Je to skupina do deseti lidí. Skupina zasahuje vždy, když dojde k neoprávněnému vstupu do vojenských objektů," řekl ČTK mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Tábor na pár dní

Aktivisté, kteří se utábořili i v korunách okolních stromů, plánují, že na místě zůstanou i několik dní. Na místě postavili i dřevěný totem a pustili se do stavby kamenné mohyly. Nad táborem létalo ultralehké letadlo Greenpeace, které protest dokumentovalo.

Konání akce podle Greenpeace nesouvisí s termínem příletu americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která měla do Česka přicestovat příští pondělí kvůli podpisu hlavní smlouvy o radaru v Česku.

Riceová se odkládá

České ministerstvo zahraničí navíc včera oznámilo, že se návštěva Riceové odkládá.

"Nenašli jsme časovou možnost tak, aby to vyhovovalo oběma stranám, abychom mohli vést jednání o různých dalších tématech, nejen podepsali smlouvu," podotýká náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar.

Podle všeho důvodem odložení návštěvy americké ministryně zahraničí mohlo být to, že se Riceové nepodařilo skloubit cestu s pracovním programem, kde mimo jiné figurovala návštěva Londýna, Izraele nebo západního břehu Jordánu.

Posouvá se tak i plánovaný podpis hlavní smlouvy o americkém radaru v Česku.

Podle premiéra Mirka Topolánka by Česká republika a Spojené státy mohly obě smlouvy upravující možnou výstavbu amerického radaru v Brdech podepsat v první dekádě června.

"Shodli jsme se nakonec na tom, že bude ideální podepisovat obě smlouvy společně. Pokud vše dobře dopadne, v první dekádě by se podepsaly obě smlouvy," prohlásil.

Zatím však podle něj nelze žádný termín považovat za definitivní, dokud nebude vše s Američany dojednáno.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů