Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Desná v Jizerských horách - Benzín? Ne. Hlavně elektřina pohání nové auto desenské radnice. Město si koupilo hybridní ekologický vůz podle starosty Marka Pietera jako první v Česku. „Nakonec jsme vybrali Hondu Civic Hybrid za šest set tisíc korun. Celou částku nám dal Liberecký kraj,“ zmínil Pieter, který včera novinku představil. Desná má i novou čerpací stanici na elektřinu. „Auto ročně do vzduchu vypustí o 893 kilogramů méně oxidu uhličitého než vůz na benzin,“ dodal starosta.

Britská pop-rocková skupina Radiohead vymyslela ďalší projekt zameraný na ochranu životného prostredia. Plánujú totiž odohrať koncert prostredníctvom satelitného vysielania, preto nebudú musieť letieť cez Atlantický oceán.
Kapela, ktorá je známa svojím ekologickým zmýšľaním, odmietla letieť do USA, aby vystupovala priamo v Late Night Show Conana O´Briana, keďže by transport znamenal zbytočne veľa emisií.
Podľa speváka Thoma Yorka sa totiž jeden let lietadlom rovná riadeniu auta vyše roka, z hľadiska vylučovania emisií.
Koncert bude v rámci O´Brienovej relácie ako projekt takzvaného Zeleného týždňa - sedem dní environmentálne-uvedomelého plánovania.

TERČ 15 x 15. Aktivisté Greenpeace včera proklouzli do vojenského prostoru v Brdech a utábořili se na "kótě 718", kde by měl stát americký radar. Terč velký 15 x 15 metrů má znázornit, co Češi stavbou radaru riskují. Dvacítka lidí si u terče postavila stany a je možné, že na místě zůstane několik týdnů, i když do vojenského prostoru civilisté nesmí. Podle ministerstva obrany se jedná o porušení předpisů. Vojáci budou s demonstranty dál jednat "podle toho, jaký bude jejich přístup", uvedl mluvčí ministerstva.

Ekologicky přátelské hodinky Citizen řady Eco-Drive nepotřebují baterie ani jiný zdroj energie. Napájí je totiž solární článek. Přesto se majitel nemusí pohybovat pouze na světle, uvnitř je totiž miniaturní akumulátor s výdrží až 500 dnů. Navíc ukazatel na ciferníku signalizuje energetickou rezervu. Modely této řady mají mnoho dalších funkcí, například stopky, budík, rádiové řízení chodu, jsou vodotěsné atd.
Cena: okolo 25 000 Kč (nejdražší model v provedení s pouzdrem a řemínkem z titanu)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů