Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické známky v Německu a jejich získávání

V rámci ochrany a zlepšování životního prostředí zavádějí německá města od 1. března 2007 takzvané "ekologické zóny", do nichž smí vjíždět pouze vozidla vybavená příslušnou ekologickou známkou.
Ekologické známky v Německu a jejich získávání

Od 1.ledna 2008 zavedly provoz ekologických zón Berlín, Kolín a Hannover. Od 12. ledna 2008 platí ekologická zóna v Dortmundu a od 1. března 2008 se seznam měst rozšířil o Ilsfeld, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, Reutlingen, Schwäbisch Gmünd, Stuttgart a Tübingen.

V České republice je od 1.března 2008 možnost získat ekologickou známku u TÜV SÜD Auto CZ.

Kde si obstarat eklogickou známku v Německu ?
Známka stojí 5 euro a je k dostání na všech 300 pobočkách TÜV SÜD Auto Service v Německu. Řidičům, kteří se pro známky přijedou, budou k dispozici odborníci z TÜV SÜD Auto Service.

Jaká je platnost ekologických známek?
Ekologické známky jsou vydávány na základě údajů v technickém průkazu a jsou vázány na SPZ. Jejich platnost je neomezená po celou dobu provozu vozidla a platí ve všech ekologických zónách v Německu.

Do které skupiny patří můj vůz?
Rozhodující pro určení, do které skupiny vůz patří je emisní předpis, podle ktereho bylo auto homologované. Když tento údaj není k dispozici, vychází se z datumu první registrace vozidla (viz příloha "Ekologické skupiny podle data registrace" - na konci článku).

Seznam ekologických zón
V přílohách na konci tohoto článku naleznete seznam měst a datum zavedení ekologických zón.
V Kolíně do 31.3.2008 a v Hannoveru první 4 měsíce od zavedení ekologických zón nebudou ukládány žádné pokuty ani trestné body, řidiči budou pouze písemně varováni.

Označení ekologických zón a druhy známek
Začátek a konec zóny jsou označeny dopravní značkou s dodatečnou značkou s vyznačenými známkami.





Podle zobrazené známky na dodatečné značce mají povolen vjezd pouze vozidla s příslušnou barvou známky. Barva známky určuje, do které ekologické skupiny vozidlo patří. Čím nižší emise, tím vyšší skupina. Vozidla, která patří do skupiny 1 nedostanou žádnou známku a vjezd do těchto zón jim není povolen. Jedná se o osobní vozidla bez regulovaného katalyzátoru, osobní vozidla s naftovým motorem podle normy EURO 1 a nákladní vozidla, která mají motor podle EURO 1 nebo horší.

Dodatečná značka může obsahovat:
 - jednu známku (zelenou - skupina 4)
 - dvě známky (zelená a žlutá - skupiny 4 a 3)
 - všechny tři známky - v tom případě mají vjezd povolena všechna vozidla opatřena kteroukoliv z těchto známek (skupiny 2 - 4)

Vozidla bez ekologické známky nemohou do ekologické zóny vjíždět, řidičům hrozí pokuta 40 euro a trestné body. To platí i pokud vozidlo nevybavené ekologickou známkou jinak splňuje emisní limity pro její vydání. Výše uvedené platí pro všechna vozidla včetně vozidel registrovaných v zahraničí jako například auta, nákladí vozidla, autobusy, pro obchodníky i pro turisty.
Konkrétně je známka potřeba pro vozidla kategorií M1, M2, M3, N1, N2 a N3. Pro motocykly, tříkolová vozidla, pracovní, zemědělské a lesní stroje, veterány a vozidla zdravotně postižených občanů tato známka potřeba není. 
Bližší informace - viz.zdroj.

ZDROJ: http://www.tuv-auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů