Sobota, 20. dubna 2024

AGV rychlejší než TGV, ekologičtější než letadlo

AGV rychlejší než TGV, ekologičtější než letadlo

Francouzská strojírenská společnost Alstom představila novou generaci vysokorychlostních vlaků, které mají být následovníkem vlaků TGV. Alstom doufá, že nové vlaky posílí jeho pozici na trhu s železničními dopravními prostředky a pomohou  udržet si náskok před konkurenčními společnostmi Siemens a Bombardier.

Prototyp nazvaný AGV bude mít komerční rychlost 360 kilometrů za hodinu.

Dosavadní modely měly rychlost o 40 kilometrů nižší.  AGV navíc překonává o 10 km/h doposud nejrychlejší kolejový vlak Velaro E.

První vlaky AGV by měla získat soukromá italská železniční společnost Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV), která si objednala 25 vlaků v hodnotě 650 milionů eur (16,7 miliardy Kč).

Vysokorychlostní železnice se snaží přebrat zákazníky nízkonákladovým leteckým společnostem. Železnice hlavně upozorňují na menší zpoždění než u letadel a na ekologii. Elektrický vlak vypouští méně skleníkových plynů než letadla.

Alstom dodal, že vyrobil 70 procent všech vlaků na světě, které jedou rychleji než 300 kilometrů v hodině. V poslední době získal nové kontrakty v Itálii, Argentině a Maroku. Jedná také o velkých projektech v Kalifornii, Brazílii a Číně, kam by chtěl dodat vlaky pro spojení mezi Šanghají a Pekingem.

ZDROJ: www.technet.idnes.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů