Pátek, 29. března 2024

Ekologie LHW po (Č)česku

Ekologie LHW po (Č)česku
Hotely ze sítě Leading Hotels of the World vyšly vstříc ekologii. Svým hostům nabízejí ekologičtější variantu pobytu při zachování stejně vysoké kvality. Česko není výjimkou.

Největší hotelová síť na světě Leading Hotels of the World (LHW), sdružující pod svou hlavičku luxusní hotely po celém světě, se přihlásila k "zelenému" programu, když uzavřela strategické partnerství s americkou neziskovou organizací Sustainable Travel International (STI). Cílem tzv. Leading Green Initiative je na všech zúčastněných stranách odvětví cestovního ruchu podpořit zájem o pochopení vztahu mezi turistikou a ekonomikou, kulturou a především životním prostředím zemí, ve kterých je LHW činná.

Prostřednictvím této iniciativy se tak LHW snaží zaměstnance ve sdružených hotelech přimět např. k používání ekologicky šetrnějších přípravků, k uvědomělé, a tedy nižší spotřebě vody, energií či papíru, k využívání energie z obnovitelných zdrojů, separaci odpadu nebo k pořádání kurzů či seminářů zaměřených na zvýšení informovanosti o této problematice.

UVĚDOMĚLE MEZI HOSTY I ZAMĚSTNANCI

Síť LHW je na českém trhu zastoupena čtyřmi hotely: pražskými hotely Le Palais, Palace a Savoy a karlovarským Hotelem Carlsbad Plaza. Většina z nich o "zelené" iniciativě ví, ale podrobnější informace či dokonce seznam konkrétních zásad se k nim zatím nedostaly. Přesto se však snaží chovat se ekologicky: třídí odpad nebo používají úsporné žárovky či šetrné prací a čisticí prostředky. Např. v hotelu Le Palais na pražských Vinohradech jsou hosté visačkou v koupelně upozorněni, že se mohou na ekologickém chování i sami podílet, např. hozením ručníku na zem, aby se nemusel - často zbytečně - prát každý den. Je to pouze doporučení a záleží na každém hostu zvlášť, jestli se zúčastní. Hotel uvažuje zavést další ekologická opatření, ale v současné době není schopen říct, jaká by měla být nebo jaká to budou.

Ekologicky myslet lze naučit i zaměstnance. "Snažíme se je vychovávat k tomu, aby všechny zdroje, např. energii a vodu, využívali uvědoměle a efektivně," říká Radka Pavúková, house keeping manager agentury Eden Group, která má na starosti housekeeping karlovarského hotelu Hotel Carlsbad Plaza. Zaměstnanci jsou důležitým článkem také v pražském Hotelu Palace. "Na zaměstnaneckých toaletách používáme na utírání rukou nebělený recyklovaný tzv. zik-zak papír a také nespotřebované zbytky kosmetiky z hostovských pokojů," popisuje ekologicky uvědomělé chování operations quality manager Hotelu Palace Jitka Javůrková.

EKOLOGICKY, KAM SE PODÍVÁŠ

Šetřit papírem se podobně jako Hotel Savoy snaží i Hotel Palace zavedením takzvané papírové politiky. Ta spočívá v systematickém využívání již použitého papíru. Pro rychlé poznámky v zázemí nepoužívají notýsky či zápisníky, ale druhou stranu potištěného papíru rozstříhaného na "pomocné" papírky. Na potištěný papír tisknou zkušební menu nebo náhledy prezentací a interní informace si mezi sebou předávají zásadně elektronickou poštou.

Šetrně k přírodnímu prostředí se lze chovat i v hotelové kuchyni. Jak to dělají v Hotelu Palace, prozrazuje Jitka Javůrková: "Použitý potravinářský fritovací olej si odváží externí firma k další recyklaci či k úplné likvidaci. Pomocí mikrobilogického roztoku, který zajišťuje čištění odpadních vod biodegradací tuků, také udržujeme správnou funkci systému odpadních vod."

AUTOR: Kateřina Komorádová
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů