Pátek, 29. března 2024

Hotelové prádelny ekologicky

Hotelové prádelny ekologicky

Bio a eko výrobky si našly své místo v každém supermarketu a na stolech mnoha domácností. Poptávka stoupá nejenom po potravinách, ale i po výrobcích z oblasti kosmetiky či drogerie.

Tzv. ekologická drogerie disponuje všemi přednostmi dnešního moderního výrobku: neškodí zdraví spotřebitele a je ohleduplná k přírodě. V současné době lze v této oblasti najít na našem trhu hned několik značek, např. Ecover, Sodasan, Sonett či Almawin.

Hlavními přednostmi těchto přípravků je jejich extrémně nízká toxicita vůči životnímu prostředí (jak uvádí jeden výrobce, "odstátou vodou z myčky můžete klidně zalít svou zahrádku"). Jako suroviny jsou používány pouze látky rostlinného původu a minerální látky, mycí složkou bývají mýdla z rostlinných olejů. Suroviny pocházející z ropy jsou naopak zakázány. Výrobky zpravidla nejsou testovány na zvířatech.

ŠETRNĚ K ČLOVĚKU I K PŘÍRODĚ

Pokud jde o zdraví uživatele, vyznačují se tyto prostředky vysokou šetrností k pokožce. Ve výrobcích na praní tak například nejsou používány látky, které ulpívají na tkanině a mohou způsobovat kožní alergie (jde o některé běžně používané mycí složky a optické zjasňovače). Ekologicky šetrné přípravky na praní jsou navíc často navrženy tak, aby účinně praly již při nízkých teplotách, což představuje další možnost úspory energie.

Ekologická drogerie dokáže nabídnout kompletní škálu prostředků na praní. K dispozici jsou univerzální prací prášky, prášek na bílé, barevné i choulostivé prádlo, přípravky na skvrny, bělicí přípravky, aviváže i změkčovače vody. Jejich účinnost se dá souhrnně hodnotit jen obtížně, protože různé značky sázejí na různé mycí látky, které disponují různými mycími schopnostmi. Obecně se přesto dá říci, že nejlepší ekologické přípravky jsou ve svých čisticích schopnostech zcela srovnatelné s běžnými přípravky. O jejich kvalitě a účinnosti svědčí například i to, že v budovách Evropské unie je oficiální značkou čisticích prostředků právě Ecover.

EKOLOGICKY I V HOTELECH

Většina značek ekologické drogerie nenabízí výrobky specificky určené pro velké provozy. Výjimkou je právě zmíněný Ecover, který kromě výrobků pro běžné zákazníky vyvinul také řadu určenou pro potravinářské provozy, prádelny a jiná zařízení. Někteří další výrobci pak v rámci svého běžného sortimentu alespoň nabízejí větší, ekonomická balení.

Pokud jde o cenu, je opět těžké paušalizovat. Někteří výrobci chtějí nabízet zdravotně a ekologicky šetrné výrobky (vyrobené ekologicky), přičemž usilují o dosažení co nejdostupnější cenové úrovně. Jiní se snaží být "přírodnější než příroda sama", kladou vysoké nároky na kvalitu použitých surovin, ale cena výrobků tím výrazně vzrůstá. Ekologické čisticí prostředky jsou tak oproti běžným čisticím prostředkům dražší přibližně o 30-300 %.

CO DĚLAT ČI NEDĚLAT

Díky nabídce ekologicky šetrných výrobků už není nutné se v rámci přívětivého chování k přírodě dočista vzdávat bělení či vyváření, které by mohly být s takovým chováním poněkud v rozporu. I když je otázka, co je ekologičtější: vyvářet s použitím malého množství ekologického prášku, nebo prát při nižší teplotě s použitím neekologického prášku. Ekologické prášky se vyznačují tím, že umějí prát i při nižší teplotě, čímž se šetří energie.

Správné ekologické chování při praní nerozlišuje hotelový provoz od toho v domácnosti. Plnit celou pračku, prádlo před praním namáčet nebo používat pračky s nízkou spotřebou vody a energie umocněné používáním ekologických prášků platí vždy a všude.

AUTOR: Lubomíra Chlumská

vedoucí marketingu Country Life

ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT - http://hotel-spa.ihned.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů