Čtvrtek, 28. března 2024

Mýdlo je ekologičtější a mnohdy účinnější než dezinfekce

Mýdlo je ekologičtější a mnohdy účinnější než dezinfekce

Zvláště tam, kde se vyskytují děti, používáme často k dezinfekci řadu prostředků, o nichž reklamy tvrdí, že zničí téměř vše. Jenže používání takových přípravků nemusí být ekologické a zdravotně zcela bezpečné. Američtí odborníci se snažili zjistit, zda není stejně účinný a mnohem bezpečnější a ekologičtější prostředek. A objevili obyčejné mýdlo.

Louise Dunnová a Enzo Palombo z Fakulty životních a společenských věd při Swinburne University of Technology zjistili, že naprostou většinu bakterií dokáže zlikvidovat již roztok teplé vody a mýdla.

„Náš projekt pomohl podpořit používání bezpečného, biologicky rozložitelného a ekologického prostředku při čištění, aniž by člověk musel přidávat do roztoku takové věci, jako je ocet či jedlá soda,“ tvrdí Dunnová.

Aby zhodnotila se svým kolegou účinnost ekologických metod čištění, požádala dvě dětská centra, aby uklízela jednak běžnými čistícími přípravky, ale poté zkusila na čas obyčejné mýdlo a vodu.

„Zjistili jsme, že v redukci počtu bakterií nebyl žádný rozdíl mezi použitím obyčejných rostlinných detergentů rozpuštěných ve vodě a dezinfekčními prostředky. Střediska pečující o děti většinou používají široké spektrum čističů. Pokud se však chceme chovat ekologicky, můžeme používat jen teplý roztok mýdla ve vodě bez jiných přídavných látek a funguje to stejně dobře,“ dodala Dunnová.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů