Pátek, 26. dubna 2024

Děti z Hnutí Brontosaurus měly celostátní setkání

Děti z Hnutí Brontosaurus měly celostátní setkání

Více než stovka dětí, instruktorů a vedoucích z Brontosauřích dětských oddílů se sjela na víkend 25.-27.4. 2008 v jihomoravských Mikulčicích.
Dvanáctý ročník tradičního setkání úspěšně naplnil všechny cíle organizátorů. Program akce poskytl prostor pro výměnu zážitků a zkušeností z činnosti oddílů, motivoval děti, nabídl prostor pro zapojení místní veřejnosti.
V rámci akce byly též vyhlášeny výsledky celoročního ekovýchovného programu Duhové střípky a byli vyhlášeni "Brďáci roku" - nejlepší členové oddílů ve dvou věkových kategoriích.


Akce se zúčastnilo po celý víkend na 100 členů dětských oddílů, na sobotní programu v areálu Národního kulturního památníku Velkomoravské Mikulčice přišlo pak na 160 dětí, rodičů a příznivců z řad mládeže.
Páteční program byl především v režii mladých brontosaurů, kteří zde noční hrou zakončili své celoroční snažení v ekovýchovné programu Duhové střípky.
Letošní ročník Duhových střípků byl na téma "V říši lesního krále". V kategorii mladších prokázaly nejvíce umu i snahy děti z Brďo Vlčí stopa z Brna, ve starších pak zvítězil brontosauří dětský oddíly Sněženky z Moravské Nové Vsi.
Sobotní program byl jako tradičně spojen s regionální oslavou Dne Země. Dopoledne bylo ve znamení nejrůznějších soutěžních stezek a tvůrčích dílen tentokrát zamřených na téma "les". V soutěžích nejvíce bodovaly děti z oddílu Scarabeus ze Strážnice.
Odpoledne organizátoři nabídli desítku zajímavých exkurzí. Děti i dospělí mohli vybírat např. z exkurze ornitologické či zoologické, ex! kurze na dravé ptáky, návštěvy přírodovědně i historicky zajímavé lokality Pohansko, návštěvy místního archeologického výzkumu, projížďkách na raftech apod.

Jak celoroční činnost pro přírodu tak výsledky soutěží určili, kdo že bude u večerního táboráku oceněn jako nejlepší člen brontosauřích dětských oddílů.
Této pocty nakonec dosáhl v kategorii mladších Bronislav "Datlík" Skuda z BRĎO Vlčí Stopa a ve starších Leona Helešicová z oddílu Sněženky.

Víkend vyvrcholil výborným nedělním představení "Jak šlo vejce na vandr" od divadlo Koňmo.

"Cílem akce je především podpořit náročnou celoroční práci a pozitivně motivovat děti i vedoucí dětských oddílů zabývajících se praktickou ochranou přírody a volnočasovou ekologickou výchovou" říká Ctibor Brančík, hlavní organizátor akce.

Dětské oddíly a kluby v současné době tvoří asi třetinu členské základny Hnutí Brontosaurus a sdružují se do Sekce Brontosauřích dětských oddílů.
"Rádi bychom do společných aktivit přitá! hli i další dětské kolektivy či iniciovali vznik nových klubů ! zaměřený ch na ochranu a poznávání přírody." říká Brančík. "Zdá se totiž, že po jejich velkém úbytku v posledních letech zájem o činnost blízkou přírodě opět ožívá" dodává.

Více lze o všech programech Brontosauřích dětských oddílů najít na brdo.brontosaurus.cz.

Fotografie lze stáhnout na www.brontosauurus.cz

Kontakt:

Mgr. Dalimil Toman
vedoucí kanceláře Hnutí Brontosaurus
Hvězdová 10, Brno, 602 00
tel. 544 215 585, mobil: 605 763 112, e-mail: sekce.brdo@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů