Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Decision makeři milují Greenpeace
Mezi nejoblíbenější témata elity sice stále patří auta a počítače, ale Atlas fascinace decision makerů uvádí, že tato skupina chová skrytou lásku k organizaci na ochranu životního prostředí Greenpeace. Atlas je výsledkem výzkumu Institutu IRES pro Wirtschaftswoche a GWP, který měří emoce u rozhodovatelů, značek, firem, hodnot a osob. Nejvíce fascinující VIP osobou je Bill Gates, v žebříčku fascinujících značek potvrdil loňské vítězství Porsche před Googlem, Ferrari a Microsoftem. Právě Greenpeace je ale oproti loňsku "skokanem roku" v oblibě respondentů. Také Apple si polepšil, naopak Nokia vypadla z Top 100.

Unilever, zastupující značky jako Dove, Persil či Flora, se na základě protestů organizace Greenpeace proti ničení deštného pralesa v Indonésii zavázal, že bude nakupovat palmový olej od certifikovaných dodavatelů. Palmový olej Unilever využívá při výrobě potravin a mýdel. Demonstrace proběhly ve velkých britských nákupních centrech a jejich report byl nazván "Jak dodavatelé Unileveru ničí Borneo".

Společnost DHL Express v České republice spustila od 1. května novou ekologickou službu s názvem GoGreen. Zákazník díky ní může aktivně pomáhat při ochraně životního prostředí podporou vybraných projektů vedoucích ke snižování emisí oxidu uhličitého. Zásilky přepravované se službou GoGreen využívají stejné přepravní sítě jako běžné zásilky, avšak za malý příplatek získá klient možnost přispět na ekologické projekty a současně obdrží certifikát o eliminaci oxidu uhličitého vzniklého přepravou jeho zásilek.

Od května rozšířila společnost Globus ČR nabídku odnosových tašek - nově v celé své obchodní síti zavedla papírové. Jejich nosnost je až 10 kg, prodávat se budou za 5 Kč. "Důvodem pro zavedení papírových tašek je to, že jsou stoprocentně rozložitelné a nezatěžují tak životní prostředí. Větší důraz na ekologii je součástí měnícího se životního stylu a my věříme, že také naši zákazníci tuto alternativu přivítají," říká k tomu Boris Malý, vedoucí marketingu a firemního rozvoje firmy. Jedna papírová taška nahradí až tři jednorázové igelitové, rozdávané u pokladen zdarma. I ty ale budou moci zákazníci Globusu nadále bezplatně využívat. Pro větší nákupy mohou zvolit silnější plastové tašky. Ty stojí 5 Kč, přičemž z každé prodané tašky putuje koruna na Konto Bariéry.

Celkem 6500 tun odpadů, které nelegálně dopravily do bývalého zemědělského podniku v Sosnové v roce 2005 německé firmy, jsou už zpátky v Německu. Odpady přijala v Sosnové česká podnikatelka Dana Hálová a později bránila v manipulaci s nimi. Soud proti ní ale nařídil exekuci a odvozu odpadů pak už nic nebránilo. Hálová obdržela od České inspekce životního prostředí pokuty za 1,15 milionu korun. Uhradila zatím 210 tisíc korun. Dopravu odpadů ze Sosnové a jejich likvidaci zaplatila německá strana.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů