Pátek, 19. dubna 2024

Prezidentský kandidát McCain zaútočil ekologicky

Prezidentský kandidát McCain zaútočil ekologicky

Washington - Republikán John McCain se pustil do volební agitace z jiného směru. S plány na zlepšení ekologické situace v USA jde na voliče přímo "od lesa".

Republikánský kandidát na prezidentské křeslo John McCain se rozhodl získat přízeň ekologicky smýšlejících Američanů. Slíbil, že pokud bude na podzim zvolen, zasadí se o snížení produkce emisí.

„Globální oteplování vyžaduje naši okamžitou pozornost,“ prohlásil McCain v Portlandu. Aby svá slova podpořil, neváhal kritizovat prezidenta George Bushe, který se v ekologických otázkách začal angažovat teprve nedávno. Když v roce 2001 nastupoval do úřadu, otočil se zády ke Kjótskému protokolu.

Zdůvodnil to tím, že by povinné omezení produkce skleníkových plynů výrazně poznamenalo americkou ekonomiku. John McCain si ale myslí opak.
„Nedovolím, aby uplynulo dalších osm dlouhých let, aniž by se závažné problémy začaly skutečně řešit,“ citovala slova republikánského kandidáta agentura Reuters.

Návrh arizonského senátora počítá s nastolením limitů skleníkových plynů. McCain předpokládá, že zpoplatnění rozdílu mezi skutečnou produkcí emisí a povoleným množstvím dotlačí americké výrobce k jejich dobrovolnému snižování a hlavně – k investování do ekologických zdrojů energie.

V průzkumech McCain ztrácí

Své sliby adresoval McCain hlavně nerozhodnutým voličům z řad centristických demokratů a nezávislých. Právě jejich hlasy by mu mohly pomoct do prezidentského křesla v listopadových volbách.

I přes rozmíšky uvnitř demokratického tábora McCain ve voličských preferencích ztrácí jak na Baracka Obamu, tak na Hillary Clintonovou.

Podle amerických statistik totiž Obama vede nad McCainem v poměru 46 procent ku 40. Rozdíl hlasů v hypotetickém souboji mezi Clintonovou a republikánským senátorem by byl ještě větší: bývalá první dáma by se 47 procenty předběhla McCaina až o devět procent hlasů.

Primárky v Západní Virginii

Stále však není rozhodnuto, kdo svede s McCainem konečný souboj. V úterních primárkách v Západní Virginii se sice očekávalo jasné vítězství Clintonové, získat většinu demokratických delegátů k dosažení nominace se jí však nejspíš nepodaří.

S McCainem se tak v listopadu zřejmě utká Barack Obama.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů