Čtvrtek, 25. dubna 2024

Třebíč žádá o dotace z Operačního programu Životní prostředí

Třebíč žádá o dotace z Operačního programu Životní prostředí

TŘEBÍČ - Jaro je již v plném rozpuku a současně nadchází čas, kdy se rozhodne o přidělení dotací pro projekty podané do lednové výzvy OP Životní prostředí, která je svou oblastí podpory zaměřena za zateplení škol. Třebíč má v této výzvě dvě želízka v ohni – zateplení dvou třebíčských základních škol, a to prozatím ZŠ Týnská a ZŠ Horka-Domky.


Rozhodovací proces je totiž naplánován tak, aby města a obce měly prostor pro přípravu prací v období letních prázdnin, které jsou pro stavební úpravy samozřejmě optimální. Budovy dostanou nové pláště, a to včetně mnohdy již zcela nezbytné výměny oken.

Bude se však pamatovat i na ostatní tři základní školy, pro které jsou projekty již také připraveny – jedná se o základní školy na ulici Benešově, Bartuškově a Kpt. Jaroše. Zde se měsro pokusí dotace získat ve výzvě následující a zateplení jmenovaných škol realizovat v létě roku 2009.

Další prioritní oblastí, úspěšně realizovanou i v minulém volebním období, je postupné odbahňování rybníků v majetku města Třebíče. Tentokrát se jedná o odbahnění rybníku Opatůvka. Protože se jedná o podporu zprostředkovávanou Státním fondem životního prostředí, rybník bude odbahněn a zkrášlen pouze pro extenzivní chov ryb. Již přibližně v polovině května, tedy každým dnem,se bude vědět, zda dotaci ve výši 90 % uznatelných nákladů Třebíč získá.

Dne 5. května 2008 byla uzavřena ještě jiná výzva z OP Životní prostředí. Třebíč v ní má obrovský projekt, který se nazývá Odkanalizování místních částí města Třebíče. Celkové projektované náklady jsou ve výši bezmála čtvrt miliardy korun a město, pokud projekt úspěšně projde hodnocením, by si přišlo na téměř 200 milionů korun dotačních peněz. Projekt se týká místních částí (tzv. integrovaných obcí) Sokolí, Račerovice, Budíkovice, Pocoucov a Ptáčov.

Zahájení tohoto projektu, v případě úspěchu, se předpokládá na počátku roku 2009 a již nyní město zahájí přípravu zadávací dokumentace a veřejné soutěže na dodavatele celého díla – dá se totiž předpokládat, že příští rok ( v důsledku čerpání dotací ze strukturálních fondů) výrazně vzroste poptávka ve stavebnictví a tím i nabídkové ceny pro realizace staveb. Bude tedy nanejvýš prozíravé si případného dodavatele zajistit již nyní a bezpochyby za poněkud méně peněz.

http://www.vysocina24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů