Pátek, 19. dubna 2024

Ukázky moderní ochrany proti vodě

Ukázky moderní ochrany proti vodě

20. 5. 2008 Tiskové středisko BVV – Celkem 36 firem se prezentuje v rámci protipovodňových opatření, jejichž praktické ukázky probíhají každý den ve speciálně upraveném bazénu o rozměrech před pavilonem Z.

„Nádrž takovýchto parametrů umožňuje prezentaci prakticky všech dosud známých technologií používaných při boji s povodněmi,“ uvedl Jan Papež, prezident České protipovodňové asociace. Zajímavá je mimo jiné ukázka dynamické síly vody. „To znamená, že dokážeme do minuty napustit 400 kubíků vody s takovou razancí, že umíme předvést jakoukoliv bleskovou povodeň. Dokonce tu dovedeme simulovat horší podmínky, než může způsobit velká voda v přírodě, což není nikde ve světě k vidění,“ konstatoval prezident.

Firma NOAH na veletrhu prezentuje protipovodňové desky HSP, které dokáží odkázat vodní masy do příslušných mezí. Povodňové katastrofy z nedávné minulosti totiž drastickým způsobem ukázaly, že ochranné hráze a stěny na zpevnění břehu už neodpovídají účinkům vody velkého rozsahu, neboť byly koncipovány na základě menších povodní. Právě tento lehký diskový systém dokáže v krátké době spolehlivě ochránit hráze i břehy. Za asi 3,5 hodiny mohou tři pracovníci vybudovat sto metrů dlouhou a 1,25 m vysokou ochrannou stěnu. Proti tomuto systému se ukazuje tradiční metoda pytlů s pískem jako velmi neefektivní, neboť k dosažení stejného výsledku by bylo zapotřebí asi 130 lidí. Také ve srovnání s jinými mobilními systémy je montážní doba protipovodňových desek NOAH rekordní.

Většinu návštěvníků veletrhů zajímá protipovodňová ochrana dveří, vrat, oken a vjezdů do budov. Firma SEPARA-EKO prezentuje protipovodňové desky, vyráběné z integrárně strukturálně vstřikovaného polypropylenu nebo polyetylenu. Základní modul dosahuje výšku 1000 mm a lze jej navyšovat svařováním dalších desek. Deska má rozměry 1000x1000x90 mm a hmotnost 17,16 kg. Předností tohoto systému je především dlouhá životnost, vysoká pevnost, chemická odolnost, stálobarevnost a ochrana proti UV záření. Montáž provádějí zpravidla dvě osoby a zakrytí otvoru 2x2 m trvá 6-10 minut. Konstruktéři navrhli desky do tlaku vodního sloupce přes tři metry.

Pro rychlé, jednoduché a spolehlivé utěsnění nebo uzavření potrubí, kanálů, stok, výpustí apod. jsou určeny těsnící potrubní vaky od firmy Rubena. Jsou též vhodné pro použití při haváriích, údržbě a kontrole těsnosti potrubí. Při své práci je využívají hasičské sbory, záchranáři, vojenské útvary atd. Funkce je založena na vyplnění a utěsnění potrubí pryžotextilním vakem naplněným stlačeným vzduchem. Vaky jsou vybaveny kovovou armaturou. Vyrobeny jsou z kvalitní pryže vyztužené polyamidovou tkaninou, která zajišťuje tlakovou odolnost a pevnost. Tyto vaky lze používat v rozmezí teplot od mínus 25 do plus 70 stupňů Celsia, částečně odolávají agresivním kapalinám, plynům a ropným produktům.

zdroj: www.bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů