Ochutnávka hmyzu v poradenském centru
21. 5. 2008 Tiskové středisko BVV – V pavilonu D v expozici firmy EnviWeb s.r.o., provozovatele portálu www.enviweb.cz a organizátora poradenského centra Ekologických veletrhů Brno, proběhla ve středu ochutnávka hmyzu a představena ukázka živého hmyzu, který je vhodný k jídlu a běžně se také jako potrava ve světě používá.
Entomofágie, jak se využití hmyzu v potravě odborně označuje, je rozšířena ve 113ti zemích světa a počet etnických skupin živících se hmyzem se blíží číslu 3000.
Hmyz obsahuje až 80 procent kvalitní bílkoviny, obsah tuku kolísá - některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí. Jiný má zase tuku mizivé množství a většinou to ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých asi 40 procent živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možné hmyz konzumovat celý. Jistě není potřeba zdůrazňovat obrovskou reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat a tím pádem i ekonomickou výhodnost takového chovu. Tyto aspekty tak řadí hmyz mezi nejekologičtější potraviny a předurčují jej jako pokrm budoucnosti.
Jedinečná příležitost ochutnat hmyz bude v poradenském centru i ve čtvrtek, kdy šéfkuchař Petr Ocknecht od 11.00 hodin připraví některé speciality teplé i studené kuchyně a návštěvníci tak budou mít příležitost ochutnat například cvrčka stepního, červa moučného, švába tureckého a potemníka brazilského.
zdroj: www.bvv.cz