Čtvrtek, 28. března 2024

Proč má krajský úřad otevřeno jen jednou v roce?

Proč má krajský úřad otevřeno jen jednou v roce?

Velkým transparentem nad vchodem a rázným heslem "Opět otevřeno!" zve Krajský úřad Jihomoravského kraje svoje občany, aby se zítra přišli podívat na práci úředníků a svých volených zastupitelů. Mohlo by se zdát, že zdejší úřad rád a často spolupracuje s veřejností i obcemi a informuje je o všech důležitých záležitostech. Škoda, že otevřené dveře má jen jednou v roce.

"Mnozí občané, sdružení anebo starostové se potýkají s neuvěřitelnou neochotou krajských úředníků. Z našich zkušeností víme, že jen získat důležité informace může být téměř nadlidský úkon", tvrdí Vendula Povolná, právnička Ekologického právního servisu. Nepřístupnost Krajského úřadu se projevila také nedávno v souvislosti s přípravou zásad územního rozvoje - územního plánu celé jižní Moravy.

"Lidé většinou vůbec netuší, že se tento dokument připravuje a že v něm může být mnoho kontroverzních záměrů, například přesné vymezení trasy silnice R43 nebo i R52. Přitom dosud ani nebyly řádně posouzeny varianty dálnice Brno - Vídeň. Stejně tak nevědí, jak se mohou podílet na přípravě územních plánů," myslí si Povolná. Pořízení zásad územního rozvoje ale není levná záležitost. Jenom za návrh a jeho vyhodnocení zaplatí Krajský úřad přes 4, 5 milionu korun, celkové náklady budou zřejmě mnohem vyšší.

V Brně a v obcích okolo R52 se i přesto našlo přes osm set lidí, kteří nesouhlasí! s tím, jakým způsobem se zásady územního rozvoje na kraji připravují. "Tito občané poslali kraji svoje připomínky a zmocnili dva zástupce veřejnosti, aby za ně jednali s krajským úřadem. Ačkoli taková možnost vyplývá ze stavebního zákona, úředníci s námi zatím v podstatě nekomunikují", potvrzuje praxi Krajského úřadu Jana Pálková, jedna ze zástupců veřejnosti a také zastupitelka MČ Brno -- Bystrc. Krajský úřad by jednoduše měl diskutovat se svými občany nad různými tématy pravidelně, ne jen nárazově ukazovat svoje kanceláře.

Kontakty:

Mgr. Vendula Povolná, mobil: 775 154 088, vendula.povolna@eps.cz

Jana Pálková, mobil: 608 470 415

Kontaktní osoba: Vendula Povolná
Telefon: 775 154 088
E-mail: vendula.povolna@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů