Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kamionové kolosy na české silnice

Kamionové kolosy na české silnice
Za několik týdnů se na českých silnicích objeví silniční vlaky, tedy extrémně velké kamiony. Road trains jsou známé především z Austrálie a USA, v Evropě jen ze Skandinávie. 

Více než 25 metrů dlouhé kamiony, začnou zřejmě od června každodenně jezdit mezi Rokycany a Mladou Boleslaví. Pojedou po dálnici D5, přes Prahu po Jižní spojce a dále po R10 až do Mladé Boleslavi. Do tamní automobilky budou kolosy přivážet lehké textilie.

Škoda Auto dostala na provozování obřích kamionů na tuzemských silnicích výjimku od ministerstva dopravy a policie. Úřady jí vyhověly zejména proto, že se automobilka zaručila, že hmotnost kolosů nepřesáhne 48 tun, což je největší povolená tonáž na českých silnicích. Silniční vlak však uveze až 70 tun materiálu.

Experti se obávají, že by výjimka pro Škodu mohla odstartovat další vlnu žádostí jiných firem, které by podobné kolosy rovněž využily.

ZDROJ: Čt24, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů