Sobota, 20. dubna 2024

Žena u údajného otrokáře: Lákal mě ekologický způsob života

Žena u údajného otrokáře: Lákal mě ekologický způsob života

Mikulov – Ivě Adamové je třicet let. S rodinou Adamových se seznámila, když ji bylo devatenáct. Později přijala i jejich jméno. Lákal ji údajně ekologický způsob života, který vedli. Všechny řeči o týrání a hladovění jsou podle ní nesmysl.

Jak jste se s Jiřím Adamem seznámila?
Přes otce. Byl to jeho známý. Táta viděl, že se zajímám o ekologii. Řekl si proto, že by se mi líbilo seznámit se s Adamovými a vidět jak žijí. Opravdu mě to zaujalo. Poznala jsme je v devatenácti. Teď tu s nimi žiji zhruba deset let.

Proč jste přijala jeho jméno?
Mé původní jméno nebylo pěkné.

Jak vypadal váš normální den?
Vstávali jsme podle ročních období a podle východu slunce. Pak jsme se dohodli, co bude hlavní náplň dne a podle toho jsme si rozdělili úkoly.

Nejvíce času jste trávila v Mikulově?
Já pracuji. Sem jsem jezdila jen na dovolenou. To jsem tu pracovala buď na poli nebo na zahradě. V Brně jsem po práci šla taky vždy něco udělat na zahradu. Tady vždycky přijedeme na pole nebo do vinohradu. Koukneme, co je potřeba na práci, postupně to zdoláme a odjedeme zas do Brna.

Proč jste u Adamových pracovali. Co vás pojilo? Proč jste tady žili společně?
Viděla jsem, že je planeta v ohrožení. A tady se snažíme chovat tak, abychom přírodě neškodili. To nás spojovalo a dobrý vzájemný vztah. Každý měl z počátku jiný důvod. Náš život byl možná trochu netypický.

Pojilo vás nějaké společné náboženství?
To pojímá každý osobně. Víru má každý ve svém nitru. Víru prožíváte individuálně. U nás to hraje velkou roli. Nemáme ale žádnou společnou modlitbu ani modlitebnu. Každý se pomodlil, jak to cítil.

Je pravda, že jste Adamovi dávali peníze?
Žijeme tady ve společné domácnosti. A ty peníze jsme používali na to, abychom zaplatili popelnice a podobně. Nemůžete žít někde se spolubydlícími a říct jim, teď to budeš platit jen ty. Peníze jsou v každé domácnosti v koloběhu a u nás taky.

Objevily se informace o týraní v komunitě. Hodláte tu zůstat dál?
Nevidím důvod, proč bych měla měnit svůj život. Já budu žít dál tak, jak mě to vyhovuje. A to je tady. Mrzí mě, že to tak vypadá.

Trápil vás někdo hlady nebo někam za trest zavíral?
To je holý nesmysl. Mně pan Adam pomohl po všech stránkách. I zdravotně. Týrání si představuji jinak, než tak, že je vám líp.

Jaký byl váš jídelníček?
Hlady nás nikdo netrápil. To, co lze vypěstovat, to si vypěstujeme sami. Zbytek si koupíme. Jíme když máme hlad, někdy třeba později. To se prostě stane. Jíme převážně zeleninu a ovoce.

Některé ženy se rozhodly z komunity odejít. Proč?
Rozhodly se už na stáří žít jiným způsobem života.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů