Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle mluvčí ministerstva turistiky Jeleny Paovičové daň, kterou úřady začnou uplatňovat 15. června, z peněženek turistů vytáhne 10 eur v případě aut a minibusů a 30 až 150 eur za kamiony a autobusy v závislosti na jejich velikosti a síle motoru.
Cizinec vjíždějící do Černé Hory si bude moci známku s roční platností, která zaplacení daně potvrzuje, koupit na hranicích.
„Očekáváme o něco lepší turistickou sezónu než loni, bez zvláštního účinku této daně na zájem turistům,“ uvedla Paovičová.
Černá Hora je mezi zahraničními návštěvníky oblíbená díky své přírodě. Turisté si ale často stěžují na špatné služby a hory odpadků, které hyzdí okolí cest v zemi, která sama sebe v roce 1992 prohlásila „ekologickým státem“.
Největší podíl turistů do země přijíždí ze států bývalé Jugoslávie, především ze Srbska a Makedonie.
 
Až do 10. července můžete vidět ve vstupních prostorách metra stanice Karlovo náměstí (výstup k pomníku Palackého)  výstavu fotografií s názvem Národní  parky a ochrana evropské přírody.  Expozici Výstavu připravili členové 43. základní organizace Českého svazu ochránců přírody ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.
Výstava má přiblížit problematiku ochrany evropské přírody a nabídnout zájemcům informace o nejrůznějších akcích u příležitosti Evropského dne parků, který se v České republice slaví již po desáté.

Český svaz ochránců přírody dostane od magistrátu 8,5 milionu korun. Peníze by měly jít na rekonstrukci domu ochránců přírody na křižovatce Michelské a Nuselské ulice. Na podzim by se tu totiž mělo otevřít další takzvané ekocentrum, které doposud v Praze chybí.

Prezident Klaus se ve Washingtonu představil jako spisovatel. Václav Klaus tam uvedl anglické vydání své knihy Modrá, nikoliv zelená planeta. Prezident v ní kritizuje údajné vyvolávání paniky z globálního oteplování. V Národním tiskovém klubu Klaus zopakoval, že ohledně fenoménu klimatických změn neexistuje jednohlasná vědecká a politická shoda. Podle jeho názoru se nedá říct, že se lidstvo nachází v období statisticky významné podnební změny. Nesouhlasí také s názorem, že za případné změny klimatu může lidská činnost.

Britská společnost Tesco Stores začala včera ve slovenské obci Rajec stavět dřevěný supermarket, který bude zatím jediný ve střední Evropě. Obchod s prodejní plochou tisíc čtverečních metrů by měl být dokončen v září nebo říjnu. Náklady na jeho výstavbu dosáhnou zhruba 60 milionů slovenských korun (48 milionů Kč). Použity budou ekologické materiály, jako jsou dřevo, ovčí vlna a lisovaná sláma.

Čerohorští zákonodárci se rozhodli od letošního léta zavést pro všechna vozidla s cizí státní poznávací značkou novou „zelenou“ daň.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů