Čtvrtek, 28. března 2024

Pozor na zelené! varoval Klaus

Pozor na zelené! varoval Klaus
Od prvních slov svého vystoupení ve washingtonském National Press Club nenechal včera prezident Václav Klaus nikoho na pochybách, jaký je jeho názor na globální oteplování.

"Já nejsem skeptik, já jsem zásadně proti," opravil prezident jednu z organizátorek akce, která jej ve svém představení označila "jen" za skeptika.

Prezident Klaus ve Washingtonu uvedl anglické vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. Kniha podle prezidenta vznikla z jeho "narůstající frustrace", s kterou v minulých letech sledoval "environmentalisty", kteří se podle Klause snaží omezit lidskou svobodu podobně jako komunisté.

"Rozum a pravda jsou bezmocné proti propagandě ve věci globálního oteplování," uvedl český prezident.

Tak jako komunisté podle něho mluvili "jménem mas, proletariátu", tak se dnes "klimačtí alarmisté" zaštiťují tím, že je ohrožena celá planeta.

Návštěvníci Národního tiskového klubu včera slyšeli, že podle prezidenta není jisté, zda se klima planety "statisticky významně" mění. Boj proti globálnímu oteplování Klaus považuje za "morálně a intelektuálně podvodný".

"Zelené hnutí nám chce diktovat, kontrolovat naše životy. Kolik máme mít dětí, jak velkými máme jezdit auty. Očekávám, že i tady v Americe bude legislativa, jak velké máte mít lednice," řekl prezident.

Včerejší Klausovu přednášku v Národním tiskovém klubu organizovala washingtonská nezisková organizace Competitive Enterprise Institute, jež je vydavatelem anglického překladu Klausovy knihy.

Podle reakcí, například potlesku na Klausovu poznámku, že se nechce dožít nového komunismu, bylo zřejmé, že prezident vystupoval před vstřícným publikem.

Washingtonská média se o jeho přednášku příliš nezajímala, z těch větších byla zastoupena jen zpravodajská televize FOX News. Přednášku přebíral kanál C-Span, který se specializuje na aktuální politická témata.

Deník Washington Post v přehledu akcí, které se dějí v hlavním městě, dopředu avizoval Klausovo vystoupení jako "provokativní".

National Press Club je ale na provokativní přednášky zvyklý. V dubnu tam vystoupil černošský pastor z Chicaga Jeremiah Wright, podle něhož americká vláda záměrně šířila virus HIV, aby zdecimovala černošskou komunitu.

Klaus včera pobavil publikum konstatováním, že anglický překlad knihy, který viděl poprvé ve Washingtonu, se mu nejdřív nelíbil. Pak prý ale pochopil, že hustě psané písmo, které zaplňuje stránky od kraje ke kraji, je úsporným, tedy ekologicky dobrým řešením.

Competitive Enterprise Institute, který knihu vydal v nákladu 17 000 výtisků, je na americké scéně jeden z nejvlivnějších zastánců skeptického pohledu na hrozbu globálního oteplování.

Podle časopisu Newsweek tento institut přes své kontakty v okolí prezidenta Bushe ohlídal, aby Bush ihned na začátku prezidentství v roce 2001 zaujal odmítavý postoj k možnosti omezit skleníkové plyny.

Václav Klaus přednáší o ekologii v Americe. Prezident včera ve Washingtonu představil anglické vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. V Americe vyšla pod názvem Modrá planeta - zelené okovy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů