Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Komise dnešním prohlášením poukázala na důležitost využívání informačních a komunikačních technologií jako účinného prostředku v boji proti klimatickým změnám. Tyto technologie by mohly silně omezit výskyt uhlíku, který je velkým problémem celé Unie. Komise přednesla několik možností, které by pozitivně ovlivnily energetický trh. Příkladem jsou nejmodernější počítačové servery umožňující úsporu energie až o 70%. Pokud nebudou vzata v úvahu žádná opatření, spotřeba energetických zdrojů  by mohla v Unii v roce 2012 dosáhnout 25% nárůstu, což by zapříčinilo i růst objemu emisí EU.

Evropská Unie se zabývá úpravou legislativy na tvrdší postihy znečišťovatelů životního prostředí. Úsilím zákona je zabránit likvidaci škodlivých látek zneužívaných díky rozdílům a smyčkám v národním zákonodárství a předejít tak přírodním katastrofám. Viníky čekají nejen peněžité pokuty, ale i možnost odnětí svobody.

Přes 20 osob, včetně prefekta jihoitalské Neapole, je vyšetřováno kvůli nesrovnalostem při řešení krize s odpadem v oblasti Kampánie. Informoval o tom včera italský deník Il Mattino. Vyšetřování se týká také společností pověřených zpracováním odpadu. Krize s komunálním odpadem doutnající v Kampánii 14 let vyvrcholila loni na podzim, kdy se zde v ulicích nahromadily tuny odpadků.

Pestrý sortiment jogurtů obohatila Mlékárna Valašské Meziříčí také o řadu bio, kterou rozšířila o biojogurt bílý a jogurt s příchutí jahod nebo borůvek - tyto jogurty jsou vyrobeny z mléka ekologického zemědělství a bio ovocné složky. Biomléko obsahuje zhruba o 60 procent antioxidantů více než "ne-biomléko". Antioxidanty se podílejí na zvýšení přirozené imunity organismu. Jogurty obsahují živou jogurtovou kulturu a probiotika, která chrání zažívací trakt, harmonizují zažívání po léčbě antibiotiky a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu.

Společnost Bionatura začala na český trh dovážet bio mrkvovou šťávu. Tento výrobek je vyroben z nejkvalitnějších surovin z okolí italské sopky Vesuv. Šťáva je 100% a vyrobená dle evropských pravidel ekologického zemědělství.

Rozsáhlé administrativní centrum a hotel Prague Marriott v centru Prahy se od 1. dubna staly třetím největším odběratelem elektřiny z obnovitelných zdrojů v Praze. Prague Marriott je prvním hotelem, který z produktů PRE odebírá "zelenou energii" v takovéto míře. Společnost B.H.Centrum, která vlastní a provozuje tento komplex, usilovala již v minulosti o ekologickou spotřebu elektřiny a z předložených nabídek nakonec vybrala od Pražské energetiky produkt nazvaný Energie EKO Gold. Objednala si tak 75 % své celkové roční spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Kontrakt s PRE je podepsán až do konce roku 2010. PRE, aby zajistila dostatek elektřiny z obnovitelných zdrojů nejen pro B.H.Centrum, ale i pro další dva velkoodběratele, vykoupila prakticky veškerou elektřinu, kterou vyrábějí vodní elektrárny státního podniku Povodí Vltavy.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi už nemieni trpieť žiadne demonštrácie kvôli odpadu v Neapole. "Štát už viac nebude akceptovať žiadne prekážky v nasadení proti odpadovej kríze," vyhlásil premiér. V prípade, že to bude nutné, mieni nasadiť vojsko, aby umožnil zriadenie nových skládok komunálneho odpadu. Minulý týždeň došlo k násilným protestom proti sprevádzkovaniu jednej skládky v Chiaiano - na severe Neapola. Berlusconi sa zúčastnil na vrcholnej schôdzke ohľadne odpadovej krízy v tomto meste. "My všetci vieme, že situácia je kritická. Preto som prišiel do Neapola osobne. Chcem skontrolovať, aký pokrok sa urobil," povedal premiér. Prezident Giorgio Napolitano sa v súvislosti s touto vlečúcou sa krízou vyjadril, že sa ho hlboko dotýka a je ňou otrasený. "Najhoršie je pozerať sa na to, ako tróni na uliciach a ako sa podpaľuje. Keď niekto povie, preč so smeťami, ale súčasne odmieta skládky, tak dôjde ku katastrofe," vyhlásil 81-ročný prezident v súvislosti s násilnými protestmi proti otvoreniu skládky minulý týždeň.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů