Čtvrtek, 28. března 2024

Alternativní pohony hned tak nebudou

Alternativní pohony hned tak nebudou
Zvyšující se ceny u benzinových pump vyvolávají otázku: kde jsou všechny ty alternativní pohony a náhradní paliva z obnovitelných zdrojů, s nimiž se vědci už několik desítek let chlubí? Je vůbec reálné benzin a naftu v dohledné době něčím masově nahradit?

Už dlouho by se mohlo ze zpráv v médiích zdát, že biopaliva, plynový pohon, motory na vodík či elektromobily co nevidět vyjedou z bran automobilek a vyřeší se tak všechny problémy dopravy. Skutečnost je však jiná.

Biopaliva ano, ale jinak

Nejblíže k praktickému využití jsou v současnosti biopaliva, navíc nevyžadují principiálně jiné motory ani velké konstrukční změny na vozech. Zároveň se ale ukazuje, že tato cesta nebyla nastoupena příliš šťastným způsobem.

Na výrobu z polních plodin se často spotřebuje víc energie, než se získá. Změna orientace zemědělské výroby údajně zvýšila ceny potravin, v českých podmínkách navíc povinné mísení biologické složky do fosilních paliv vedlo k rozsáhlé kriminalitě, zdaleka nikoliv jen hospodářské.

Na druhou stranu však jsou tyto problémy často účelově zveličované. Již nyní se pracuje na tzv. biopalivech druhé generace, které by mohly vznikat z rychle rostoucích travin, dřevin, ale i z organických odpadů. Výsledný produkt má být motorům ušit na míru lépe, než je tomu u první generace.

Vývoj však často vedou nebo financují právě petrolejářské firmy - a je v jejich zájmu, aby se tato paliva neobjevila zbytečně brzy.

Jiným palivem připraveným k téměř okamžitému využití je stlačený nebo zkapalněný plyn. Ten však řeší spíš ekologické než ekonomické problémy, protože tato surovina má stejné nevýhody jako ropa: je neobnovitelná a těží se jen někde.

Zajímavým pohonem pro auta se může stát vodík. Lze jej spalovat ve výbušném motoru nebo přeměňovat na elektřinu v palivových článcích, provoz je téměř čistý. Problémů je však pořád dost. Zatím se totiž nepodařilo vyřešit bezpečné a levné skladování v nádržích automobilů. Především ale vodík není primární zdroj: musí se nejdřív vyrobit. Problém se tak jen ze silnic přesouvá někam jinam.

Stejné potíže mají i elektromobily. Ty mají sice pohon snů: čistý, tichý, lehký, jednoduchý, dokonale regulovatelný. O akumulátorech se to však říci nedá - a to i navzdory skutečnosti, že vědci se jejich vylepšováním trápí už půldruhého století. Také elektřinu je však nutné nejdřív z něčeho vyrobit. Stejně jako u vodíku se uvažuje, že by mohly pomoci třeba solární či větrné elektrárny v obdobích, kdy jejich produkci nelze spotřebovat jinde, nebo klasické elektrárny mimo špičky.

Hybridy? Spíše móda

Spíš zajímavou módou než perspektivním trendem zatím jsou hybridní automobily. Nijak výrazné úspory fosilního paliva totiž sotva mohou vyvážit vyšší cenu a spotřebu energie i materiálů při výrobě.

Jen kuriozitou pak jsou automobily poháněné stlačeným vzduchem. Jejich provoz je sice opravdu čistý. Už ze samotného principu však je takový pohon málo účinný. V konečném důsledku by tak vedl spíš ke zvýšení spotřeby energie.

A to je prakticky všechno. Přesto není zdražování pohonných hmot tak špatná zpráva, jak to na první pohled vypadá.

Nejenže urychlí vývoj alternativních pohonů, ale současně bude inspirovat i další nezbytná opatření: přesun části dopravy na koleje. Alespoň v zemích s normálními tržními podmínkami a relativně normálními politiky.

Je však třeba si uvědomit, že ropné giganty netěží jen ze zavedené konstrukce vozů, ale především z jejich naprosté závislosti na síti čerpacích stanic.

Opravdu porazit je může jen takový pohon, který by se bez této nákladné infrastruktury obešel, nebo jehož protagonisté by dokázali vybudovat vlastní. A to v dohledné době nehrozí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů