Pátek, 29. března 2024

Arnika připomene Světový den životního prostředí

Arnika připomene Světový den životního prostředí

PRAHA – Letošní Světový den životního prostředí připadá na 5. června a je věnován problematice skleníkových plynů, s níž souvisí i úspora energie a zdrojů. Arnika pořádá oslavy tohoto dne ve spolupráci se společností IKEA, která se nedávno stala členem „Koalice za náhradu PVC“. „U obchodního domu IKEA na Černém mostě mohou návštěvníci ve čtvrtek a v pátek vidět novou výstavu Arniky „Předcházej a recykluj“, připojit svůj podpis pod petici „Za náhradu PVC“ nebo se seznámit s výrobky z druhotných materiálů (1). Pro soutěživé je připraven kvíz o recyklování,“ říká za Arniku organizátorka oslav Renata Konupková.

 

Světový den životního prostředí vyhlašuje OSN už od roku 1972, aby veřejnosti připomnělo hlavní  problémy životního prostředí. „Výstava Arniky „Předcházej a recykluj“ ukazuje lidem, že i oni mohou o něco zmenšit zatížení přírody. Seznámí je například s výrobky z recyklovatelných druhotných surovin nebo s výrobky z bioplastů. Návštěvníci si u naše stánku mohou také vyzvednout samolepku na schránku s textem „Nevhazujte reklamní materiály, prosím“ a přispět tímto konkrétním krokem ke snížení množství svého odpadu,“ upřesnil náplň akce Ing. Milan Havel, vedoucí projektu Arniky „Předcházej a recykluj“.

 

Účastníci akce budou moci u stánku Arniky podepsat petici požadující omezení PVC v hračkách a výrobcích pro děti, ale i v obalech pro potraviny nebo  ve zdravotnictví. „Součástí kampaně Nehrajme si s PVC je kromě petice také Koalice za náhradu PVC založená letos v dubnu (2). Její členové se dobrovolně zavázali omezit PVC ve všech oblastech své činnosti, kde za něj existují ekologicky přijatelnější alternativy. Jedním ze zakládajících členů Koalice je společnost IKEA, která se systematicky vyhýbá PVC nejen ve svých výrobcích, ale i ve vybavení svých kanceláří a prodejen,“ uvedla důvody spolupráce Arniky a firmy IKEA vedoucí kampaně Nehrajme si s PVC Ing. Mirka Jopková.

 

Zvídaví návštěvníci oslav si budou moci své znalosti ověřit v kvízu zaměřeném na tématiku odpadů a jejich recyklace. Na děti čeká za správné odpovědi odměna. Akce se koná 5. a 6. června vždy od 11  do 17 hodin.

 

 

(1) Výstavu „Předcházej a recykluj“ si můžete prohlédnout na webových stránkách: odpady.arnika.org.

 

(2) O aktivitách Arniky v kampani „Nehrajme si s PVC“ a cílech Koalice „Za náhradu PVC“ se dozvíte na: www.pvc.arnika.org.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů