Středa, 17. dubna 2024

Kvalita, pohodlí a ekologie v dopravě na Karlovarsku

Kvalita, pohodlí a ekologie v dopravě na Karlovarsku
Jedenadvacet linek městské hromadné dopravy, 2 lanové dráhy, 8 linek příměstské a dálkové autobusové dopravy a kvalitní zájezdová doprava.
 

To všechno nabízí jeden z největších dopravců v Karlovarském kraji - Dopravní podnik Karlovy Vary, a.s., společnost s více než padesátiletou tradicí.

Městská doprava

Na 21 linkách městské hromadné dopravy se denně pohybuje více než 50 autobusů karlovarského dopravního podniku. Linky spojují jak dopravu do lázeňského centra města, tak i spojení na jednotlivá satelitní sídliště a do přilehlých obcí Jenišov, Hory, Otovice, Dalovice a Březová. V letním období je o víkendech v provozu i vyhlídková rekreační linka zajišťovaná historickým autobusem Karosa ŠL 11 z roku 1974. Páteřová linka spojující Starou Roli s Drahovicemi je zajišťována výhradně kloubovými autobusy. Průměrné stáří nasazovaných autobusů na linky MHD je 6,72 let, což je vysoko nad běžným průměrem stáří vozového parku v republice. Zvláště je třeba vyzvednout, že již 38 autobusů je nízkopodlažních, což je velkou výhodou pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí. Zde je dopravní podnik na třetím místě v podílu nízkopodlažních vozidel v republice. Linky a spoje, kde jezdí výhradně nízkopodlažní autobus, jsou označeny v jízdním řádu. Autobusy MHD jsou vybaveny kvalitními palubními počítači polské výroby R&G Mielec, elektronickým informačním systémem, hlášením zastávek a zařízením signalizujícím nástup a výstup nevidomých.

Vzhledem k tomu, že význačnou část cestujících tvoří turisté a lázeňští hosté, je možné zakoupit jízdenku nejenom v předprodeji, ale i u řidiče. Jízdenky jsou v prodeji na jednu jízdu, přestupní na 40 minut a časové jízdenky na 24 hodin a týdenní. Cena základní jízdenky pro jednu jízdu činí v současné době 12 Kč. V autobusech MHD je denně přepraveno na padesát tisíc cestujících.

Od května minulého roku jsou v provozu na MHD v Karlových Varech i první čtyři nízkopodlažní vozidla s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). V současné době je již v provozu osm těchto autobusů a dalších osm bude dodáno do roku 2010. Tato vozidla, šetrnější k životnímu prostředí, jsou nasazována výhradně na linky do vnitřního lázeňského území a dosavadní zkušenosti s jejich provozem jsou velmi pozitivní. Zároveň se zprovozněním prvních autobusů na CNG zrealizoval DPKV projekt "Rekonstrukce dílenských prostor pro hromadné dopravní prostředky na alternativní paliva" v celkové hodnotě 4,3 mil. Kč. Celý tento projekt je financován z prostředků Ministerstva dopravy ČR v rámci státního programu Na podporu úspor energie a využití alternativních paliv v rezortu dopravy a v rámci podpory ze strukturálních fondů EU - Operačního programu Infrastruktura (sektor doprava).

Lanové dráhy

Dopravní podnik Karlovy Vary, a.s., provozuje dvě lanové dráhy. První z nich je lanová dráha Imperiál-Divadelní náměstí, která je vedena v tunelu a navazuje na autobus městské hromadné dopravy linky číslo 13. Lanovou dráhou se dostanou cestující přímo do centra lázeňského území. Provozem lanové dráhy je lázeňské území ušetřeno většího počtu autobusových spojů.

Druhou lanovou dráhou je spojení od Grandhotelu Pupp na vrch Diana - Výšinu přátelství ležící v nadmořské výšce 555 m, kde je nejen překrásná vyhlídka z věže na panoráma celého města, ale i restaurace stejného jména sloužící k občerstvení turistů. Výlet lanovkou na Dianu patří k největším zážitkům návštěvy Karlových Varů a ne nadarmo říká slogan "Kdo nebyl na Dianě, nebyl v Karlových Varech". Na lanové dráze Diana platí i zakoupené 24hodinové a týdenní jízdenky městské hromadné dopravy.

Příměstská a dálková doprava

V příměstské dopravě je společnost výhradním dopravcem na páteřové lince Karlovy Vary-Ostrov-Jáchymov a dále zabezpečuje náročné linky do nejvyšších partií Krušných hor na Boží Dar, Mariánskou, Abertamy, Potůčky, Pernink a Horní Blatnou. Autobusy na příměstské dopravě jsou rovněž výrazně obnoveny, jejich průměrné stáří je bezkonkurenčních 5,43 roku. Specialitou je nasazení šesti velkokapacitních 15metrových autobusů Ares na spojení mezi Karlovými Vary, Ostrovem a Jáchymovem. K nabídce patří i pravidelné autobusové spojení mezi Jáchymovem a Prahou a Ostrovem a Plzní - obě linky jedou přes Karlovy Vary. Firma provozuje i kvalitní zájezdovou dopravu jak po naší vlasti, tak do ciziny. Pro operativnost přistavení vozidel a jejich kvalitu se společnost stala výhradním dopravcem pro zajištění náhradní autobusové dopravy při výlukách a haváriích na železničních tratích. Zájezdové autobusy mají i nadstandardně havarijně pojištěná jednotlivá sedadla.

Další aktivity

Mezi další činnosti provozované společností patří zejména opravárenství motorových vozidel - autorizovaný servis autobusů Karosa a Irisbus, kvalitní mycí linka i pro nákladní automobily, prodej náhradních dílů a vlastní čerpací stanice s prodejem nafty.

Velmi vyhledávanou činností je zpracování a zhotovení reklamních fólií na vozidla i na ostatní reklamní plochy. Dopravní podnik Karlovy Vary, a.s., také spravuje na základě mandátní smlouvy s městem Karlovy Vary veškeré parkovací automaty a rozhodující parkoviště pro osobní vozidla a autobusy.

Pracovníci

Výše uvedené činnosti zajišťuje na 270 pracovníků, přičemž jenom řidičů je 150. V současné době se dostává do popředí problematika zajištění dostatečného počtu řidičů autobusů v požadované kvalitě. Tato profese je na trhu práce úzkým profilem, proto společnost zajišťuje i jejich profesní vzdělávání včetně získání příslušného řidičského oprávnění. Legislativa je v současné době v této profesi velice složitá a získání příslušných oprávnění je odborně i finančně velmi náročné. Přesto se zatím daří naplňovat plánovaný stav řidičů, přičemž vliv na to má i velmi dobrá sociální politika společnosti a dobré pracovní podmínky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů