Sobota, 20. dubna 2024

Ekocentrum nabízí při příležitosti Světového dne životního prostředí výukové programy

Ekocentrum nabízí při příležitosti Světového dne životního prostředí výukové programy

MOST – CHOMUTOV – TEPLICE – LOUNY Na 5. června připadá Světový den životního prostředí. Slaví se již od roku 1972, kdy ho vyhlásilo valné shromáždění OSN. Je to jedna z možností jak připomenout veřejnosti problémy v ochraně životního prostředí. Ekologické centrum Most považuje za problém také menší dostupnost environmentálně zaměřených výukových programů pro základní a střední školy z Mostecka, Chomutovska, Teplicka a Lounska. Z tohoto důvodu při příležitosti Světového dne životního prostředí nabízí sérií výukových programů.

V loňském roce se Ekologické centrum Most setkalo s velkou poptávkou po výukových programech zaměřených na životní prostředí ze strany základních škol. Největší zájem byl o program Chemie a životní prostředí, který vycházel z výukového CD-ROMu a jehož dalším výstupem byly nástěnné mapy. Pozitivní ohlasy na tento program přispěly k tomu, že se podařilo opětovně získat podporu společnosti UNIPETROL RPA a program bude na podzim opět nabízen pro školy z Mostecka zdarma. Ty si rezervují termíny již teď. Děti se prostřednictvím programu dozvědí, co mohou v chemičce slyšet, vidět a cítit. Dále se seznámí s celou škálou produktů chemického průmyslu, jejich použitím v každodenním životě a s jejich vlivem na životní prostředí a lidské zdraví. Pro středoškoláky je připravena varianta vyžadující větší přemýšlení nazvaná „Bavlna nebo PES?“, při které vyhodnocují celý životní cyklus jednotlivých výrobků a rozhodují se, zda je z ekologického, ekonomického a sociálního hlediska přijatelnější konkrétní výrobek z přírodního nebo ze syntetického materiálu.

Program Chemie a životní prostředí není jediným, který ekocentrum nabízí. „V těchto dnech rozesílá ekocentrum nabídkový katalog školám nejen z Mostecka, ale také z Chomutovska, Teplicka a Lounska. Z bezprostředních reakcí je vidět, že o programy je mezi školami zájem. Středisek ekologické výchovy je totiž v tomto regionu poskrovnu
a mnohdy to vyžaduje cestu třeba až do Litoměřic, kde mají s ekologickou výchovou dlouholeté zkušenosti.“ uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí ekologického centra, které nabízí také programy zaměřené na zelené nakupování a odpovědnou spotřebu, odpady, energii a životní prostředí Mostecka.

Pro školy je bezplatný prozatím pouze jeden program, ostatní jsou placené a to se jeví pro mnohé školy jako překážka. Ekocentrum proto oslovuje také zřizovatele škol a hledá pro podporu této formy environmentální osvěty další sponzory.

Školy, které by měly zájem o výukové programy mohou kontaktovat ekocentrum na bezplatné lince 800 195 342 nebo se informovat na internetových stránkách www.ecmost.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů