Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Svaz měst a obcí ostře kritizuje připravovanou novelu zákona o odpadech. Podle náměstkyně královéhradeckého primátora Pavly Finfrlové se jedná o materiál, který nepočítá s tím, jaký dopad nová opatření radnicím přinesou. Pro běžného občana by nová úprava odpadového systému jednoznačně znamenala zdražení těchto služeb: "Pro města by se to velice zdražilo, protože tam je navrhováno několikanásobné zdražení, přičemž největší položka je samozřejmě směsný komunální odpad, který je dnes ukládán na skládkách, ale v té novele se navrhuje zpoplatnění mnoha dalších způsobů nakládání s odpady, takže by to znamenalo pro obce obrovské zatížení, aniž by to mělo jakýkoliv efekt."
"Protože pokud není vybudován v republice jasný systém nakládání s odpady, tak to, že něco zdražím, aniž bych dala možnost to odklonit někam jinam, je prostě jenom administrativní počin, který se snaží dostat do Státního fondu životního prostředí nebo někam jinam peníze," dodala Pavla Finfrlová, náměstkyně královéhradeckého primátora.

Studenti Vysoké školy ekonomické (VŠE) z Prahy vyhráli ekologickou soutěž CO2 vy na to?, ve které navrhli úsporná opatření v areálu školy vedoucí ke snížení produkce oxidu uhličitého. Výsledky soutěže byly dnes vyhlášeny v Brně na konferenci Ochrana klimatu - zkušenosti a výzvy ve vašem regionu. Vítězný projekt, zahrnující efektivní tisk studijních materiálů, třídění odpadů a pořizování energeticky úsporné techniky, se plně rozjede od letošního září, řekl ČTK jeden z jeho tvůrců Vít Skřepský.

Přerovští radní řekli ne stavbě vodní nádrže v atraktivní lokalitě Žeravic. Kromě toho se stavbou nesouhlasí ani lidé z dotčených příměstských částí – zejména z Penčic a Žeravic. Stavba by totiž změnila ráz lokality, voda by zatopila domy a silnice. Vodní nádrž ale míní do nové územní studie zakomponovat Olomoucký kraj. „Stavba vodní nádrže by se nedotkla jen Žeravic, ale také Penčic, Penčiček a Čekyně,“ přiblížil vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala. Podle jeho slov by dílo značně zasáhlo do krajinného rázu lokality. „Znamenalo by to zásah do ploch pro bydlení, navíc by se musely provést přeložky komunikací,“ vyjmenoval některé dopady stavby na území Gala.

Prohlášení místopředsedy vlády a ministra životního prostředá Martina Bursíka k jednání parlamentní opozice, kterým v době schůzí Poslanecké sněmovny  fakticky omezuje práci české vlády v rámci Evropské unie v klíčovém období před nadcházejícím českým předsednictvím v Radě EU:
"Předseda ČSSD Paroubek sdělil včera ve Sněmovně, že ruší princip párování nepřítomných a omluvených poslanců, včetně párování při zahraničních cestách ministrů. Nezbylo mi proto, než zrušit dnešní pracovní večeři ministrů životního prostředí Visegradské 4, zaměřenou na přípravu českého předsednictví EU a omluvit se ze zítřejšího jednání Rady ministrů životního prostředí EU.  Ministerstvo životního prostředí spolupracuje již 9 měsíců v rámci tzv. "cestovní mapy klimatické změny" s ministry životního prostředí Francie a Švédska a podílí se aktivně na vyjednávání evropského konsensu nad klimaticko-energetickým balíčkem, které bude za našeho předsednictví EU, spolu s mezinárodním vyjednáváním, vrcholit. ČSSD jedná nezodpovědně a krátkozrace, když znemožňuje ministrům vlády účastnit se zahraničních jednání v době zasedání Poslanecké sněmovny. Martin Bursík"


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů