Středa, 24. dubna 2024

Arnika na přednášce poradí, jak se dostat k informacím z úřadů

Arnika na přednášce poradí, jak se dostat k informacím z úřadů

PRAHA – Občané, ptejte se! vyzývá Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika v názvu přednášky, kterou pořádá tuto středu. „Ptejte se, ale pozor, ani po deseti letech existence zákonů o přístupu k informacím (1), nemusíte od úředníků dostat odpověď,“ říká právník Arniky Lukáš Matějka a dodává: „Na přednášce poradíme, jak napsat odvolání proti odpírání informací, kde si stěžovat na nečinnost úřadů při vyřizování žádostí a na jaké informace mají lidé vůbec právo“. Přednáška začíná tuto středu v 18 hodin v knihovně sdružení Arnika v Praze 3, Chlumově ulici č. 17.

 

„Přetrvávající uzavřenost úřadů vůči veřejnosti potvrdil nedávný seminář ministerstva vnitra,“ říká Lukáš Matějka. „Úředníci sice už vzali existenci informačních zákonů na vědomí. Stále se ale nesmířili s nutností referovat o své práci občanům. Svým postojem zachovávají středověký princip státní správy.“ Na základě zjištěných vážných nedostatků a v souladu s  programovým prohlášením vlády (2) teď ministerstvo vnitra připravuje novelu zákona (3).

 

Jedním z cílů novely, jak upřesnil Adam Furek odpovědný na ministerstvu za její přípravu, je rozšířit povinnost poskytovat informace na státní nebo obcemi zřizované obchodní společnosti. Nadále by se neměly opakovat případy, kdy třeba dopravní podnik města financovaný z daní tvrdí, že lidem není nic do jeho hospodaření nebo do zdražení jízdného. Ministerstvo také navrhlo zavedení až padesátitisícové pokuty úřadu, který poruší pravidla poskytování informací..

 

„Tím ale výčet pozitivních změn končí. Ministerstvo totiž chce do zákona přidat další důvody pro odmítání informací (4),“ upozorňuje Matějka. Podle něj přitom již dnes úřady zákon zneužívají a odpírají informace i v případech, kde nejsou splněny podmínky zákona. Také to bude předmětem středeční přednášky.

 

Ministerstvo vnitra chce sporná ustanovení informačního zákona v novele upřesnit tak, aby občané v budoucnu už neměli přístup k údajům o mzdách úředníků nebo k detailům uzavřených trestních a přestupkových řízení. Největší rozepře mezi úřady a nevládními organizacemi se ale očekává v otázce přístupu ke správním spisům, například ze stavebních řízení, a v souvislosti se zavedením záloh na finanční úhradu rozsáhlého vyhledávání informací.

 

Arnika pořádá přednášky s diskusemi na různá témata související s životním prostředím každou druhou středu v měsíci od 18 hodin ve svém žižkovském sídle (Chlumova 17, Praha 3). Vstup je zdarma, přístup bezbariérový. Návštěvníci mohou využít také knihovnu s více než dvěma tisíci publikací o životním prostředí, desítkami videokazet a řadou titulů tématických časopisů.

 

  

Poznámky:

 

(1) V českém právní řádu existují dva informační zákony. Od roku 1998 se k zveřejňování informací o stavu a vývoji životním prostředí používá zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí. Obecný zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, byl přijat později z důvodu obav poslanců z přílišných zásahů do činnosti úřadů. Oba zákony obsahují jak výčet informací, které musí veřejné instituce zveřejňovat samy od sebe, tak úpravu poskytování informací na žádost. V případě žádostí o informace platí, že se poskytují všechny informace, které mají úřady k dispozici, nestanoví-li zákon důvod pro odepření. Takovým důvodem je např. státní tajemství. Rozsah ochrany obchodního tajemství nebo autorských práv jsou naopak často předmětem sporu mezi žadateli a úřady.

 

(2) Programové prohlášení vlády z června 2006 uvádí: „Vláda připraví novelu právních předpisů tak, aby veškeré údaje a informace o rozhodování a činnosti orgánů veřejné správy a subjektů, které jsou zřizovány nebo ovládány státem nebo územně samosprávným celkem (včetně dceřiných společností), byly veřejnosti přístupné s výjimkou státního tajemství. Vláda prosadí integraci všech zveřejňovaných a veřejně přístupných informací ve veřejné správě na jedno centrální místo, např. portál veřejné správy.“

 

(3) Návrh změn zákona musí podle vládního usnesení Ministerstvo vnitra zpracovat a předložit vládě do konce roku 2008. Účinnost novely lze očekávat nejdříve v první polovině roku 2009.

 

Více na www.mvcr.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů