Pátek, 29. března 2024

Nejpříjemnější místo k žití? Kodaň

Nejpříjemnější místo k žití? Kodaň
Znalci lega a piva obdivují Kodaň dávno. Teď se dočkala dánská metropole oficiálního ocenění, které bralo v potaz měřítka, jako jsou kvalita života, možnosti vzdělání a bezpečnost.

Odborníci oslovení londýnským časopisem Monocle ji označili za nejlepší město k žití mezi konkurenty z celého světa. Trochu to překvapilo. Přední příčky si v podobných průzkumech předávají kanadský Vancouver, švýcarský Curych a australské Sydney. Kodaň tentokrát jejich nadvládu prolomila. Co experti ocenili?

Především velkorysé a logické rozvíjení městských čtvrtí, úsporný a vstřícný dopravní systém, respektovaný a vkusný interiérový design nebo čisté životní prostředí, množství parků.

Ale i zdánlivě banální věci. Třeba jak snadné je ve městě sehnat lahev kvalitního červeného vína, najít příjemnou restauraci, objevovat, kolik je k dispozici kin a divadel. Kodaň u hodnotitelů bodovala rovným dílem ve všech zmíněných oblastech.

"S tím, jak se svět urbanizuje, je důležité ocenit komplexní kroky k rozvoji měst," řekl listu Independent Tyler Brulé, šéfredaktor Monoclu. "Některé radikální ekologické iniciativy, jak jsou dny bez aut, budí obdiv, ale současně třeba zabíjejí obchod," soudí Brulé.

Monocle, obsáhlý magazín věnovaný životnímu stylu, architektuře a designu, si cení kodaňské schopnosti přitahovat investice, aniž utrpí životní prostředí.

Proto v žebříčku figurují i další menší města, která mají podle urbanistů do budoucnosti větší potenciál stát se dobrým místem k žití. Na předních příčkách se neobjevil New York ani Londýn.

Na hlavních nákupních tepnách Londýna či Paříže uskakujete před auty, Kodaň je vlídná k chodcům už celé dekády. Není tu ani památky po shonu Oxford Street či Champs-Élysées. Životní tempo tu nediktují jen prozářené trasy zábavy a obchodu.

Potvrzuje se, že zájem se přiklání stále více ve prospěch "druhých" měst: Manchesteru namísto Londýna, Toulouse a Lyonu namísto Paříže, Hamburku a Mnichova místo Berlína. Metropole nejsou v módě. A pokud ano, tak Kodaň, Stockholm nebo Dublin - o Praze se dotyčný průzkum nezmiňuje.

Potenciál středně velkých metropolí symbolizují nové kvalitní stavby. Filharmonie v Oslu, Kodani a Hamburku či nová muzea umění, například ve španělském Bilbau. "Nové stavby zatraktivní město pro investory, přitáhnou zajímavé tvůrce všech oborů," uvedl Brulé.

Kodani prospělo, že se nespokojila s oprašováním pověsti centra kvalitního skandinávského designu, kterou získala v 50. letech.

Tolerovala i sociální experiment jménem Christiania - v centru města žijí už několikátou generací vyznavači nonkomformního životního stylu.


Nejlepší místa k žití
1. Kodaň
2. Mnichov
3. Tokio
4. Curych
5. Helsinky
6. Vídeň
7. Stockholm
8. Vancouver
9. Melbourne
10. Paříž
11. Sydney
12. Honolulu
13. Madrid
14. Berlín
Zdroj: Monocle
Uvolněný životní styl konce 60. let rezonuje v kodaňské Christianii. Příznivci hippies obsadili bývalé vojenské objekty, které se staly turistickou atrakcí - i díky originální výzdobě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů