Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nevládní organizace požadují demokratičtější rozhodování o životním prostředí

Nevládní organizace požadují demokratičtější rozhodování o životním prostředí

RIGA/PRAHA - Více než sto nevládních organizací ze třiatřiceti zemí světa se včera v litevské Rize shodlo na společných požadavcích v oblasti práva na informace a rozhodování o životním prostředí. Riga hostí právě začínající třetí konferenci stran Aarhuské úmluvy, jejíž signatářem je i Česká republika. Úmluva je označována za základ demokracie v oblasti životního prostředí.

Neformální koalice nevládních organizací Evropské ECO Forum zdůrazňuje, že se nelze nadále smiřovat s nerovnováhou mezi třemi pilíři Aarhuské úmluvy. Těmi je právo na informace, právo na účast v rozhodování a právo na přezkoumání sporných případů nezávislým soudem.

„V praktické aplikaci Aarhuské úmluvy jsou velké rezervy, řada států k ní přistupuje pouze formálně. Důsledky dobře známe i z České republiky. Některé úřady skrývají informace před občany a znemožňují také uplatnění námitek ke kontroverzním projektům a strategiím, přestože to je v rozporu nejen s mezinárodní úmluvou, ale i českým právem. Nejhorší jsou pak nefunkční soudy, které řeší kauzy často několik let. Tak rozhodně nemůže vypadat efektivní soudní ochrana,“ komentuje situaci Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika.

Evropské ECO Forum načrtlo klíčové úkoly, které stojí před mezinárodní konferencí stran Aarhuské úmluvy, která probíhá v Rize až do pátku. Mezi ně patří zlepšení nástrojů pro účast veřejnosti v rozhodování a odstranění ekonomických a institucionálních překážek pro přístup k soudům. Mělo by dojít také k posílení role Výboru pro řešení stížností na nedodržování úmluvy. Nevládní organizace navrhují vytvoření dlouhodobého strategického plánu, který by umožnil čelit systematickým snahám Evropské unie na oslabení úmluvy.

Očekává se, že konference v Rize s bude zabývat nedodržováním Aarhuské úmluvy některými zeměmi. Evropské ECO Forum požaduje uplatnění silných opatření vůči zemím, které nedosahují v oblasti práva na informace a podílu veřejnosti na rozhodování žádného pokroku. Jedná se zejména o Ukrajinu a Turkmenistán.

Aarhuská úmluva letos slaví deset let od svého vzniku. Platí v celé Evropě a v části postsovětské Asie, do svého právního řádu ji zahrnula také Evropská unie. Mezinárodní konference v Rize s účastní přes čtyři stovky delegátů z více než čtyřiceti zemí. Jsou mezi nimi zástupci ministerstev životního prostředí, nevládních organizací a další zainteresovaná veřejnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů