Čtvrtek, 28. března 2024

Nerostné bohatství Súdánu

Nerostné bohatství Súdánu

V zemi jsou ložiska mědi, zlata, chrómu, železné rudy, manganu, olova, wolframu, zinku, mědi, stříbra, uranu, diamantů. Dále mramoru, mastku a sádry.

Zlato těží dva společné podniky, súdánsko-čínský a zejména súdánsko-francouzský (60% - 40%) v 10 dolech v ročním objemu 5 tun. Celkové zlaté rezervy jsou odhadovány na 37 tun.

Chromitovou rudu těží státní firma Sudanese Mining Company (SMC) v oblasti Ingassana (jihozápadně od El-Damazinu) v objemu 3 tisíce tun ročně a je převážně určena na export
do Evropy. Zásoby se odhadují na 1 mil. tun. Probíhá průzkum ložisek manganových rud, ale jejich celkové zásoby ve 20 nalezištích se odhadují zatím jen na 36 tis. tun. Průzkum zásob wolframu je teprve na počátku, očekávané rezervy jsou 1,5 mil. tun.

Připravuje se těžba mědi v oblasti Western Cordofan britskou společností. Odhad zásob činí 10 mil. tun.

Železná ruda se vyskytuje na západě země a u Rudého moře. Zásoby jsou odhadovány na
1,5 mld. tun.

Rovněž těžba mramoru a vápence je prováděna několik let, a to především v oblasti Rudého moře. Výsledky průzkumných prací uvádějí 60 mil. tun zásob kvalitního vápence. Na pobřeží Rudého moře se těží také sádra, a to v ročním objemu 20.000 tun pro potřebu dvou cementáren v Atbaře a Rabaku. Celkové zásoby sádry se odhadují na 500 mil. tun.

Značná poptávka je po soli, jejíž roční výroba se pohybuje v rozmezí 100 až 120 tisíc tun,
z čehož třetina je spotřebovávána v dalších odvětvích průmyslu (40 % koželužny, 2 % textilní závody, 1,5 % rybárny, 0,3 % konzervace potravin).

V oblasti Rudého moře byla objevena rovněž ložiska křemitého písku, svou kvalitou (99 % SiO2) vhodná pro sklářský průmysl. Výzkumné práce nejsou dokončeny, ale předpokládají se zásoby  více než 2 mil. tun.

Významné zásoby magnesitu a mastku se nacházejí u Rudého moře a v oblastech Ingassana a Nuba. Rezervy se odhadují na 2,5 mil. tun (51% mastku, 43% magnesitu). Slibné jsou rovněž zásoby černého písku na plážích Rudého moře, obsahujícího titanové minerály.

Vzhledem k obrovským zásobám nerostných surovin je jejich těžba zanedbatelná (vyjma ropy). Kromě chromitové rudy (roční export 3 tisíc tun) Súdán žádné další minerály prakticky nevyváží. Plánovaný rozvoj tohoto druhu průmyslu bude mít značný vliv na celkový růst průmyslu a tudíž ekonomiky v zemi. Největším problémem na cestě rozvoje těžby nerostných surovin tedy zůstávají chybějící investice.

ZDROJ: www.bussinesinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů