Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Veřejný ochránce práv Otakar Motejl požádal ministra životního prostředí Martina Bursíka o vysvětlení průtahů kolem studie, která má posoudit dopad přivaděče dálnice D8 do Dečína na životní prostředí. Ministerstvo životního prostředí totiž stále nedokončilo závěrečné stanovisko studie zvané EIA, které slibovalo již minulý týden. Dokument přitom může změnit ráz města i okolní krajiny. Je totiž klíčovým ve sporu o železnici, která by měla silnici ustoupit. Právě o trať, která je známější pod lidovým názvem Kozí dráha, místní bojují. A ombudsman jim již dal v minulosti zapravdu.

Mezi stále více se prosazující trendy patří využívání odpadových materiálů - například popílku či starého papíru a aplikace ekologicky šetrných výrobků.
V prvním případě odpadají náklady na přepravu či skladování odpadu, což znamená nejen ekologicky šetrný postup, ale i finanční úspory. Ekologicky šetrnými výrobky se zabývá odpovídající národní program. Daleko větší úspěšnost má tento program v oblasti spotřebního zboží, ve stavebnictví je zatím spíše na začátku. Ale i zde již jsou některé dobré příklady - třeba právě izolační materiály ze starého papíru. Využití ekologicky šetrných výrobků by mělo být již součástí podmínek od zadavatele stavby. Bližší podmínky jsou na www.ekoznacka.cz .

Náměstek vedoucího tiskové kanceláře čínské státní rady Wang Guoqing dnes v Čcheng-tu, metropoli provincie S´-čchuan prohlásil, že čínská vláda vítá zpravodajství zahraničních medií ze zemětřesením postižených míst, zejména pokud jde o záchranářské práce, relokaci postižených nebo obnovu výroby a života.
Wang v rozhovoru s francouzskými reportéry řekl, že čínská vláda prosazuje otevřený a spravedlivý postoj a chystá se poskytnout výhodné podmínky pro zpravodajskou činnost zahraničních medií. Konstatoval, že mnoho zahraničních reportérů nasazovalo i vlastní životy, ve snaze informovat o záchranných akcích po zemětřesení. Čínská strana jim za to vyslovuje obdiv.

Čína založila dokonalejší systém standardizace a certifikace vydávaní symbolů ekologických výrobků. Týká se to zejména aut, stavebního materiálu, textilu, elektroniky, nábytku, a dalších průmyslových odvětví, sdělila dnes v Pekingu náměstkyně čínského ministra životního prostředí Wu Xiaoqing na „Mezinárodním fóru o prodloužitelné spotřebě". Wu informovala, že nyní už přes 1500 podniků a více než 30 tisíc druhů produktů dosáhlo certifikát čínského ekologického symbolu.
Ve dnech 10. až 12. června v Pekingu probíhá „Mezinárodní fórum o prodloužitelné spotřebě", kterou organizují čínské ministerstvo životního prostředí, ministerstvo financí, Evropská komise a oddělení plánování životního prostředí OSN.

Poslední květnový dne byl zárověň posledním dnem, kdy mohli lidé z Brna zaplatit pětistovku za komunální odpad. K dnešnímu dni vybral brněnský magistrát sto padesát šest milionů korun. „Dosud však nezaplatilo přibližně pětapadesát tisíc lidí. Vystavují se nebezpečí, že se jim poplatek navýší až trojnásobně. V čerrvenci zahájíme rozesílání výzev s upozorněním na nedoplatek a pak platební výměr,“ uvedl tajemník úřadu Pavel Loutocký.

Hnutí Greenpeace hodlá zažalovat armádu, pokud se s ní nedohodne na vrácení věcí, které měli aktivisté na kótě 718 v Brdech. Podle ředitele české Greenpeace Jiřího Tuttera armáda věci za stovky tisíc zabavila. Armáda naopak považuje věci z kóty, které nepatří vojsku, za nalezené. Je prý ochotná je Greenpeace po prokázání vlastnictví vrátit, řekl včera mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

EK schválila 16. dubna podporu ve formě jednorázové přímé dotace pro české společnosti, které se rozhodly nakoupit a používat ve veřejné dopravě autobusy šetrné k životnímu prostředí. Subvence se však bude poměrně srážet z vyrovnávacích plateb za veřejnou dopravu, tj. příjemci neobdrží vyšší částku, ale dostanou finanční podporu hned po uzavření smlouvy o veřejné dopravě.

Energetická společnost ČEZ přesune třetinu investic na modernizaci uhelných elektráren do výstavby nových zdrojů na zemní plyn. Na výstavbu nových elektráren na zemní plyn tak půjde 50 mld. Kč. Důvodem jsou plány EU na změny obchodování s emisními povolenkami od roku 2013 a rostoucí náklady na modernizaci uhelných elektráren. Na konferenci v Praze to uvedl obchodní ředitel firmy Alan Svoboda. Toto rozhodnutí neznamená, že ČEZ chce elektrárny uzavřít, pouze odloží jejich modernizaci. Firmu k tomu tlačí i obavy o dostatek uhlí pro spalování v elektrárnách po neshodách s Mosteckou uhelnou. "ČEZ jinou možnost nemá. Sice by bylo nejlogičtější dostavět bloky jaderné elektrárny, ale to je politicky citlivé," řekl analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.

Za svoz komunálního odpadu od letošního roku domácnosti v Děčíně neplatí. Město ale stále eviduje více než tři tisícovky lidí, kteří musí uhradit poplatky z předchozích let. Jejich dluhy dosahují skoro patnáctimilionové výše.
Děčínský magistrát už poslal stovky upomínek k vyrovnání dluhů. Ty může město ze zákona vymáhat po dobu dvaceti let. V případě početnějších rodin se přitom dluhy se sankčními poplatky mohou vyšplhat do výše několika desítek tisíc korun. Mnozí neplatiči už mají obstavené účty a nebo jim město zabavuje část vyplácených sociálních dávek a dalších finančních podpor. Nastala ale i opačná situace. Na účet města přišlo od počátku roku několik set tisíc korun od lidí, kteří zapomněli zrušit trvalé bankovní příkazy a poplatky za odpad platí dál.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů