Středa, 24. dubna 2024

Kanada hledá cestu k původním obyvatelům, omluva je průlom

Kanada hledá cestu k původním obyvatelům, omluva je průlom

Kanadská vláda prolomila po letech ledy - premiér Stephen Harper se ve středu omluvil původním obyvatelům země za nucenou asimilaci.

Třiapadesátiletý Willie Blackwater našel ve středu ráno na telefonu vzkaz od kanadského premiéra. Šéf vlády Stephen Harper mu připomněl jednání parlamentu, které se původním obyvatelům Kanady omlouvalo za křivdy z minulosti.

"Doufal jsem, že taková zpráva přijde," řekl Blackwater torontskému listu The Globe and Mail.

Premiér Harper tak prolomil ledy. Jako první šéf kanadské vlády ve středu vyjádřil původním obyvatelům omluvu za to, že jejich děti musely po desetiletí navštěvovat státní internátní školy, kde byly odříznuty od své domorodé kultury a asimilovány.

Od 70. let 19. století až do 70. let minulého století bylo nuceno navštěvovat státní křesťanské školy na 150 tisíc indiánských či inuitských dětí. Měly zapomenout na svůj jazyk i rodinu.

Výprask za rodný jazyk

"Nakonec nezůstane jediný indián, který by nebyl vstřebán naší společností," prohlásil v roce 1920 jistý pilný vládní byrokrat Duncan Campbell Scott. Podmínky ve školách byly otřesné. Až polovina dětí v těchto ústavech zahynula na tuberkulózu. Za každé slovo v domorodém jazyce následoval výprask.

"Těžce se o tom hovoří, zní to neuvěřitelně, tyto věci se ale skutečně staly," řekl Chuck Strahl, který má v Ottawě na starosti záležitosti domorodých obyvatel. Vyjádřil lítost, že čekání na omluvu si vyžádalo tolik času. Podobně mluvil i premiér Harper.

"Původní obyvatelé čekali příliš dlouho, než se dočkali omluvy od parlamentu," připustil Harper, který stojí v čele pravicového kabinetu. Pan Blackwater cítil opravdové zadostičinění. Měl pocit, že jeho temný příběh, který dříve líčil policistům i soudcům, nezapadl.

Nevzpomínal na to rád. Jako desetiletý se dostal do školy v Port Alberni, v západokanadské Britské Kolumbii. Vychovatel si na něm vynutil orální sex, znásilnil jej.

Po letech mlčení se rozhodl Blackwater promluvit. Soud v roce 1997 potrestal vychovatele za znásilnění 30 indiánských chlapců nepodmíněným trestem. Svědků podobných případů bylo nakonec víc. Dodnes je naživu 80 tisíc žáků těchto škol.

Časté zneužívání dětí

Blackwater se nespokojil s jednorázovým rozsudkem pro vychovatele. Žádal i další slova omluvy. Případ nakonec skončil u Nejvyššího soudu, který uznal, že církevní školy jsou odpovědné za zneužívání domorodých dětí. Další žaloby následovaly, nakonec jich bylo několik tisíc.

Středeční omluva kanadské vlády i parlamentu je tedy pokusem o smíření, které bolestnou kapitolu historie uzavře.

Původní obyvatelé Kanady, kteří teprve v roce 1960 dostali volební právo, se tak dočkali další satisfakce. "Doufám, že začne proces usmiřování a zacelování ran," řekl premiér Harper.

Omluvě předcházel předloňský výrok soudu, který jim přiznal mnohamiliardové odškodnění. Současně byla vytvořena komise pravdy a smíření, která má zkoumat dědictví nedávné historie. Působit začala tento měsíc. Má mít volný přístup ke státním i církevním záznamům.

Nyní se tedy Blackwater dočkal omluvy, která předčila jeho očekávání. Po celé zemi sledovali Kanaďané premiérův projev v přímém přenosu. Podobný případ tu nedávno byl. Za případy nucené asimilace se letos v únoru omlouvala "ukradené generaci" aboriginců i australská vláda.

Podobně jako v Austrálii, i v Kanadě kosila populaci původních obyvatel náchylnost k drogám a alkoholu. Willie Blackwater je spokojen s omluvou, ale rodinné vazby mu to ale nikdy nevrátí.

"O své rodině jsme neslyšel od smrti mého otce v roce 2001," říká o příbuzenských vazbách, které asimilace nemilosrdně narušila.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů