Sobota, 20. dubna 2024

Zelené měřiče fy Michelin

Zelené měřiče fy Michelin
Berlín, New York, Paříž a Šanghaj jsou 4 významná města dnešního moderního světa, jejichž růst závisí na pohybu zboží a milionů lidí, kteří každý den přijíždějí a odjíždějí. To je hlavní důvod, proč Michelin vybral právě tato 4 místa pro odstartování skutečně ojedinělé kampaně, jejímž cílem je přitáhnout pozornost veřejnosti k problematice životního prostředí a úspor energie spojených s výběrem správné pneumatiky.

Počínaje říjnem 2007 byly v těchto 4 městech instalovány tzv. zelené měřiče Michelin. Lidé procházející kolem věže City Group Mansion v Šanghaji, fasády hotelu Park Inn v Berlíně, Port de Suffren u úpatí Eifellovy věže v Paříži a po Times Square v New Yorku mohou vidět v reálném čase úspory paliv a emisí CO2 vytvořených „zelenými“ pneumatikami Michelin s nízkým valivým odporem od jejich vstupu na trh v roce 1992. Michelin se dlouhodobě zavázal ke zlepšování mobility, což představuje takovou mobilitu, která je „dlouhodobě přijatelná pro planetu i pro společnost“. Díky „zeleným“ měřičům Michelin mohou nyní zákazníci lépe pochopit dopady na životní prostředí v okamžiku, kdy si vybírají pneumatiky pro svá auta.

Vyčíslení přínosu pro životní prostředí v reálném čase obsahuje odhady (1) celosvětových úspor paliv, které lze přisoudit zeleným energeticky úsporným pneumatikám Michelin od roku 1992, celkem 9.009.495.469 litrů, (2) úspor paliva díky pneumatikám, které jsou v současné době na silnicích, aktualizované v daném čase koeficientem 43,9 l za sekundu, (3) množství CO2, které se neuvolnilo do atmosféry od okamžiku uvedení zelených pneumatik Michelin na trh, celkem 22.788.381 tun, (4) množství CO2, které se neuvolní do atmosféry aktualizované v daném čase koeficientem 109,14 kg za sekundu.

Zatímco mnoho řidičů souhlasí s čistší mobilitou, většina z nich si není vědoma toho, jak mohou pneumatiky zlepšením energetické rovnováhy snížit dopad automobilů na životní prostředí. Pneumatiky jsou v rámci průzkumů Michelinu uváděny jen 24 % respondentů jako zdroj znečištění. Ve skutečnosti díky jevu válivého odporu spotřebuje automobil díky pneumatikám jednu nádrž paliva z pěti u osobních aut a jednu ze tří u aut nákladních.

ZDROJ: www.news.auto.cz, zkráceno a upraveno

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů