Tajemství kvality Budvaru
Voda je při výrobě piva jednou z nejdůležitějších surovin. Pivovar Budějovický Budvar, n. p. jí získává prostřednictvím artéských vrtů. Jejich třísetmetrová hloubka umožňuje přístup k unikátní hlubinné vodě, která má vynikající složení a nevyžaduje žádnou další chemickou úpravu. Analytické hodnoty této vody odpovídají i náročným kritériím pro kojeneckou vodu. Hloubka vrtu sahá až do třetihorního podloží budějovické pánve, kde se na území 300 km2 nachází zásoba vody v řádu miliard m3. Tato zásoba vody vystačí pro potřeby pivovaru minimálně na dalších 100 let.
Vedle dovedností místních lidí, originální receptury a tradičních surovin jakými jsou hlávky toho nejjemnějšího žateckého chmele a vybraného moravského sladu, je právě tato voda jedním z důležitých faktorů, které Budějovickému Budvaru, n. p. napomohly ke získání ochrany pojmů Budějovické pivo a Českobudějovické pivo v rámci přistoupení ČR do EU.
ZDROJ: Budějovický Budvar