Úterý, 23. dubna 2024

Český průmysl je energeticky náročnější než průměr EU

Český průmysl je energeticky náročnější než průměr EU

17. června 2008 16:39
PRAHA (ČTK) - Podle ekologických aktivistů je český průmysl energeticky náročnější, než činí průměr Evropské unie. Zatímco v celé unii má průmysl osmadvacetiprocentní podíl na konečné spotřebě, v Česku to je kolem 41 procent. Situace je ale lepší než v první polovině 90. let, kdy tento podíl byl téměř o devět procent lepší, uvedli dnes zástupci Hnutí Duha, Greenpeace a organizace Calla.

Do roku 2025 by ale podle nich průmysl mohl svou energetickou efektivnost proti současnému stavu zlepšit o 23 procent. Šlo by například o výkon dvou jaderných elektráren v Dukovanech. Odhadované náklady na dosažení úspory jednoho GJ se pohybují mezi 800 až 2000 Kč. Propočetla to studie, jejíž výsledky dnes zástupci ekologických organizací prezentovali.

S tím, že je český průmysl energeticky náročný, částečně souhlasí také ředitel útvaru hospodářské politiky z českého Svazu průmyslu a dopravy Boris Dlouhý. "Záleží ale, s jakou zemi se průmysl poměřuje. Pokud se srovnává se zemí s obdobnou strukturou průmyslu, tak energetická náročnost českého průmyslu není tak vysoká jako například v Belgii," uvedl. Dodal, že větší snižování energetické náročnosti je spojeno hlavně se změnami struktury hospodářství.

Mezi energeticky náročná odvětví patří výroba kovů včetně hutního zpracování, chemický průmysl, výroba minerálních produktů, strojírenství a elektrotechnika, potravinářský a papírenský průmysl. Dle statistik Eurostatu tyto sektory pokrývají 95 procent celkové spotřeby průmyslu.

Studie uvádí, že největší prostor pro úspory je hlavně v organizačních opatřeních a důsledném energetickém managementu, tedy instalaci nebo zdokonalení řídících systémů a monitoringu. Zlepšit by se měla energetická efektivnost výroby a distribuce tepla. Mezi další opatření patří omezení tepelných ztrát v průmyslových budovách. Rezervy by v podnicích měl najít energetický audit.

Podle studie má největší příležitost ke snížení energetické náročnosti potravinářský průmysl, a to asi o 32 procent, v sektoru těžkého průmyslu je odhad poklesu mezi 14 a 18 procenty.

Snížení energetické závislosti je reálné také podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky. "Prostor pro snížení je, otevřené ekonomiky, jakou je také Česká republika, obecně spějí k tomu, aby jejich energetická náročnost klesala. Záleží hlavně na vůli podniku investovat do takových technologií, které přinesou úspory," uvedl Procházka.

Efektivnější výroba by podnikům ušetřila miliardy korun ročně, a vylepšila by tak konkurenceschopnost domácího průmyslu. "Česká ekonomika je energeticky mimořádně náročná, na každou vydělanou korunu spotřebuje o téměř 70 procent energie více, než je evropský průměr," uvedl Jan Rovenský z Greenpeace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů