Úterý, 16. dubna 2024

Liberecký kraj chce s pomocí EU odstranit ekologické zátěže

Liberecký kraj chce s pomocí EU odstranit ekologické zátěže

19. června 2008 14:42

LIBEREC (ČTK) - Liberecké hejtmanství chce s přispěním evropských fondů odstranit staré ekologické zátěže na krajských a obecních pozemcích. Nyní se připravují projekty pro 13 vybraných území, na jejich ozdravení bude kraj žádat dotace z operačního programu Životní prostředí. ČTK to dnes řekl krajský radní pro regionální rozvoj Vít Příkaský. Náklady na realizaci těchto vybraných projektů se odhadují na téměř 100 milionů korun.

Podle náměstka libereckého hejtmana Radima Ziky kraj loni na přípravu projektů z oblasti životního prostředí vyčlenil ze svého rozpočtu 13,4 milionu korun. Krajský odbor životního prostředí nechal například zmapovat kontaminovaná území a staré skládky. Celkem zjistil v kraji 323 lokalit, které potřebují sanaci.

Z operačního programu chce kraj mimo jiné čerpat prostředky na sanaci starých ekologických zátěží v bývalém vojenském prostoru Ralsko, který loni v září převzal od státu. Přestože stát už v minulých letech investoval do sanace prostoru kolem 450 milionů korun, práce stále nejsou u konce. "Nikdo nedokáže odhadnout, na co můžeme narazit, až kopneme do země," řekl ČTK Zika. Ozdravení prostoru přijde podle něj na desítky milionů korun, které kraj v rozpočtu nemá.

Podobně jsou na tom i obce. Mezi vytypovanými objekty je třeba areál bývalé benzinové čerpací stanice ve Cvikově. "Prostor využíváme jako manipulační plochu pro naše technické služby, žádný záměr tam sice nemáme, s ohledem na životní prostředí však chceme prostor vyčistit," řekl dnes ČTK starosta Ivo Čeřovský. V zemi jsou tam ještě podle něho nádrže na pohonné hmoty a také půda může být kontaminovaná.

Vzhledem k blízkosti vodních toků se Čeřovský bojí úniku znečištění do vody. Na sanaci nemá ale obec prostředky. Ročně hospodaří s 50 miliony korun. "Náklady na sanaci benzinky odhaduji na pět až osm milionů, to je většina prostředků, které máme na investice," dodal.

Sanace některých starých skládek v kraji bude stát kolem 15 až 20 milionů korun, evropské fondy jsou tak podle Příkaského pro města a obce jednou z mála možností, jak tak nákladné akce financovat. Evropský operační program Životní prostředí je druhým největším českým programem. Česko z něj může získat 5,2 miliardy eur (asi 125 miliard Kč). Ministerstvo životního prostředí už rozdělovalo prostředky ve třech výzvách. Příkaský předpokládá, že o dotace na sanaci starých ekologických zátěží bude možné žádat na podzim.

Leona Vacková

zdroj: Ekolist

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů