Pátek, 29. března 2024

Pardubice vytvoří novou odpadovou firmu, partnera neodmítají

Pardubice vytvoří novou odpadovou firmu, partnera neodmítají

19. června 2008 13:57

PARDUBICE (ČTK) - Služby města Pardubic (SmP) založí pro nakládání s odpady, které zajišťují pro obyvatele města, dceřinou společnost. Zastupitelé oddělení této činnosti z městské firmy již schválili. Likvidace odpadu však bude v budoucnu velmi nákladná, firma proto počítá s tím, že do nově vzniklého subjektu časem vstoupí silný strategický partner, který finančně zajistí potřebné technologie, řekla dnes ČTK ředitelka SmP Lea Tomková.

"Kapacita skládek chybět nebude, ale bude nutné zajistit takový způsob likvidace, aby se komunálního odpadu skládkovalo méně," uvedla.

Podle legislativy Evropské unie se postupně nebudou smět ukládat na skládky určité druhy odpadu. Skládkovat by se neměl biologicky rozložitelný odpad, který by bylo možné kompostovat, a rovněž vše, co lze vytřídit a znovu využít jako surovinu pro další výrobky. Podle Tomkové bude mít firma v roce 2010 problém s uložením 2500 tun odpadu z domácností, v roce 2013 to bude již téměř 8000 tun, což je zhruba čtvrtina stávající produkce.

"Je několik způsobů, jak zpracovat odpad po vytřídění. Například mechanicko-biologická úprava nebo energetické využití," řekla Tomková. Peníze na nové technologie by SmP mohly získat prodejem podílu v dceřiné firmě strategickému partnerovi, případně spojením své společnosti s dalšími subjekty se silným finančním zázemím a potřebným know-how. Dceřiná společnost bude ve stoprocentním vlastnictví SmP a bude podnikat výhradně v oblasti nakládání s odpady. Ostatní činnosti, tedy provoz veřejného osvětlení a krematoria, údržba hřbitovů a zeleně, výlepová služba a úklid města, zůstanou mateřské firmě a dotovat je budou dividendy nového subjektu.

Ještě vloni na podzim vedení města tvrdilo, že SmP se nebudou privatizovat, neboť firma je ekonomicky zdravá. Nyní by se vstupu investora město nebránilo. Proti nebyla ani většina zastupitelů. "Nějaké řešení likvidace odpadů se najít musí, proto jsem pro to zdvihl ruku. Dceřiná firma bude také pružnější. Strategického partnera bych neodmítal, záleží ale na tom, jaké nám dá podmínky, garance a umožní kontrolní systémy," řekl ČTK zastupitel zelených Jan Linhart.

Služby města Pardubic vznikly v roce 1998, kdy do nich město vložilo majetek rozpočtové organizace Technické služby a části Podniku služeb. V roce 2006 dosáhla městská společnost hospodářského výsledku před zdaněním 5,606 milionu korun, v kladných číslech byla i ve dvou předchozích letech. V průměru zaměstnává kolem 200 lidí.

zdroj: Ekolist

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů