Pátek, 19. dubna 2024

Cesta ke kvalitní obci pokračovala ve Strakonicích

Cesta ke kvalitní obci pokračovala ve Strakonicích

PRAHA, 20.6.2008 – V gotických prostorách strakonického hradu probíhala další Letní škola Národní sítě Zdravých měst, která připravovala koordinátory, politiky a další odborníky na cestu ke kvalitnějším, zdravějším a dobře řízeným městům, obcím a regionům v České republice. Kde hledat finanční zdroje a jak je efektivně využívat nástroje strategického řízení byly hlavními tématy letošní Letní školy. Její součástí bylo již tradiční setkání místních Agend 21, tedy samospráv, které usilují o sladění sociální, ekonomické i ekologické dimenze života na místní a regionální úrovni za aktivní účasti veřejnosti.

Význam tohoto setkání umocnila i účast zástupců hned tří resortů, které se významným způsobem podílejí přímo nebo nepřímo na podpoře udržitelného rozvoje a kvality života prostřednictvím mezinárodního programu místní Agenda 21 (MA21). První náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček zdůraznil potřebu podpory zavádění metod kvality řízení do městských a obecních úřadů a představil zároveň celou řadu zdrojů, které mohou města na svůj kvalitní rozvoj využít. „Cílem je, abychom metody kvality, mezi které patří také místní Agenda 21, vnímaly jako každodenní a neoddělitelnou součást rozvoje našich samospráv“, řekl M. Půček.

Význam místní MA21 jako komplexního nástroje pro města a obce potvrdil i zástupce dalšího resortu, Ministerstva vnitra, Pavel Kajml a jeho kolega ze Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů Ivo Bělonohý. „Naším společným cílem je mít alespoň jednu zavedenou metodu kvality v každé obci České republiky,“ uvedli shodně oba prezentující.

Důležitým bodem programu byla prezentace výsledků první výzvy tzv. revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí, který je od tohoto roku vůbec prvním zdrojem na tuto specifickou oblast. Marie Petrová a Michal Petrus z MŽP upozornili na základní nedostatky podávaných projektů a zároveň poukázaly na aspekty, na které bude MŽP klást při druhé výzvě velký důraz. „Například budeme chtít, aby součástí podávaných návrhů bylo vyjádření zastupitelstva daného města či obce, že souhlasí s podáním projektu,“ uvedl M. Petrus. Celkem bylo podáno 41 projektů v hodnotě 32 milionů korun. „Uspělo 9 členů NSZM, čemuž jsem velmi rád, a svědčí to o tom, že Zdravá města, obce i regiony jsou stále lépe připraveny na čerpání těchto zdrojů“ uvedl ředitel NSZM Petr Švec.

V další části Letní školy NSZM představili své konkrétní zkušenosti v postupu Zdravého města či regionu zástupci Chrudimi, Hodonína, Kopřivnice, Litoměřic, Vsetína a kraje Vysočina. Účastníci v dalších dnech trénovali také praktické dovednosti, jako je např. metoda logického rámce pro přípravu projektů či jak prezentovat město na mezinárodní scéně a zapojovat se do mezinárodních projektů.

Tato třídenní akce byla podpořena z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. 

Program akce naleznete na www.nszm.cz, v nejbližších dnech budou doplněny jednotlivé příspěvky a fotodokumentace. Další Škola NSZM se uskuteční v listopadu 2008 v Hodoníně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů