Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obě společnosti shodně prohlásily že z vrtu tryskala ropa s nízkým obsahem síry a že bez dalších průzkumů naleziště odmítají odhadovat kapacitu ložiska.
Dle nejmenovaného představitele může ložisko obsahovat až 730 milionů barelů ropy. Kaspické moře se považuje za třetí největší rezervoár energií na světě.
Pole leží ve střední části Kaspického moře u rusko-kazachstánské hranice, 150 kilometrů jižně od Machačkaly, hlavního města jihoruského Dagestánu.

V Labi během května začala ubývat voda a hladina se několikrát dotkla hranice splavnosti pro nákladní lodě. Jde o zásadní obrat, neboť až do začátku května Labe českým rejdařům přálo. Letošní rok je tak přes pokles hladiny stále příznivější než loňský. V roce 2007 období nízkých stavů nastalo již v polovině dubna a trvalo až do podzimu. Lodě tak často vůbec nemohly vyplout; řeka byla loni splavná pouhých 182 dnů, což je nejméně za poslední léta. Další vývoj bude závislý na srážkách.
Nestálost labské hladiny je pro rejdaře trvalým problémem. Někteří proto raději odešli na zahraničí řeky. Loni poprvé české lodě přepravily na zahraničních vodních cestách mimo ČR více zboží než uvnitř státu či přes hranici s Německem. Situaci má vyřešit jez u Děčína; jeho stavba je ale kvůli sporům s ekology v nedohlednu. Proti je také ministerstvo životního prostředí, které tvrdí, že lodě se mají přizpůsobit řece a nikoliv řeka lodím. S tím však nesouhlasí ministerstvo dopravy a rejdaři; ti namítají, že plavba s menším ponorem by ztratila ekonomický smysl. Česká nákladní říční flotila má 107 lodí.

V dubnu loňského roku dokončil Plzeňský Prazdroj kompletní výměnu lahví za nový typ Gold. Všechny pivní značky Prazdroje se nyní prodávají v lahvích o pětinu lehčích, než byl předcházející typ. Během uplynulých 12 měsíců tak Prazdroj při zhruba stejném množství prodaného piva ušetřil více než 32 tis. t převezeného nákladu. To lze vyjádřit jako jízdu 1200 kamionů nebo 3241 rozvozových vozidel s nosností 10 t.
Celá paleta naložená přepravkami s plnými lahvemi piva má díky tenkostěnnému sklu nových lahví o 6 % nižší hmotnost, což přináší úsporu pohonných hmot o 2,5 %. K výrobě potřebného počtu nových lahví se spotřebovalo o 5350 t sklářského písku méně než v případě "starých"; rovněž výroba energeticky úspornější - ve výsledku se ušetřilo přes 40 tis. t uhlí a kolem 50 tis. t CO2. Reálný efekt aktivit je však vyšší i opětovným využíváním střepů z vyřazených lahví a dalšími ekologickými aktivitami.

Mají se v České republice stavět velké plynové elektrárny?

ANO
Vojtěch Kotecký,
programový ředitel Hnutí Duha
Při spalování zemního plynu vzniká jen málo exhalací se skleníkovými účinky, jeho těžba neničí tolik krajinu. Problémem je dovoz z Ruska a dalších nevyzpytatelných zemí.

NE
Václav Bartuška,
velvyslanec pro energetickou bezpečnost
Stavět plynové elektrárny v okamžiku, kdy většinu plynu bereme z Ruska, považuji za chybu. Zvýšit závislost na jednom dodavateli mi nepřipadá rozumné.

Po celých třicet osm let pozorovali Jeanne a Stuart Altmannovi z Ambroseli Baboon Research Centre v Keni žluté paviány. Nashromáždili obrovskou genetickou, fyziologickou a etologickou databázi, kterou nyní zpracovala Marie Charpentiérová z Centra funkční a evoluční ekologie CEFE v Montpellier. Paviáni patří k 10 procentům savců, kde se samci zabývají otcovskými povinnostmi. Pro jejich potomky mužského rodu to má celou řadu výhod. Marie Charpentiérová zjistila, že daleko rychleji vyspívají, jsou silnější a lépe se v tlupě prosazují než mladí paviáni, jejichž otec v tlupě nežije.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů