Sobota, 20. dubna 2024

Zájem o hybridní auta roste, v Česku jich je ale stále málo

Zájem o hybridní auta roste, v Česku jich je ale stále málo
Zájem o koupi aut s hybridním pohonem, který kombinuje klasický spalovací motor a elektromotor, v Česku letos vzrostl zhruba o dvě třetiny. Prodej se však stále pohybuje maximálně v desítkách kusů a představuje zhruba jedno promile trhu.

Důvodem nízkých prodejů je nejen výrazně vyšší pořizovací cena, která se vrátí až v nižší spotřebě. Ale také velmi omezená nabídka modelů na tento pohon.

Na českém trhu tyto vozy nabízejí jen tři značky. V Česku také zatím neexistuje žádné zvýhodnění majitelů aut na tento ekologičtější pohon. "Jiné země nabízejí například nižší daňové zatížení při nákupu automobilu, nižší silniční daň nebo zdarma vjezd do centra města, jako je to v případě Londýna," uvedla mluvčí Hondy v ČR Hana Holcová.

Nejprodávanějším modelem na českém trhu je Toyota Prius. Letos od ledna do května prodala Toyota v Česku 53 těchto vozů proti 32 autům loni. U luxusní divize Toyoty, značky Lexus, tvořily letos hybridní vozy 64 procent všech prodaných aut. Na konci minulého roku to bylo 40 procent. Poslední z trojice výrobců Honda, která nabízí hybridní model Civic, prodala od roku 2006 v Česku 36 hybridů.

Podle mluvčího Toyoty Tomáše Vaňka přibývá vedle zákazníků z řad středních i větších podniků a nadnárodních koncernů také počet zákazníků ze soukromého sektoru. Mluvčí Lexusu Petr Žemlička popsal zájemce o hybridy od této značky jako vzdělané lidi z vyšší společenské vrstvy s citlivým přístupem k životnímu prostředí, která volí luxus a komfort.

"Není pro ně klíčový status vyplývající z vlastnictví konkrétní značky, ale dávají více přednost produktu, technologiím, spolehlivosti, bezpečnosti či unikátní image spojené s hybridní technologií," dodal mluvčí automobilky Lexus.

Toyota působí na trhu hybridních aut s priusem už jedenáctý rok. Honda se ovšem snaží její náskok snížit a na začátek příštího roku oznámila uvedení levného vozu na kombinovaný pohon.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů