Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelený manažer

Zelený manažer
Znovu sjednotit rozklížený klub poslanců Strany zelených se pokusí Přemysl Rabas. Bývalá šéfka klubu Kateřina Jacques se s Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou nesnese, další dva ze šestice zelených zákonodárců sedí jako ministři ve vládě.
Na první pohled by se mohlo zdát, že natolik konfliktní funkce není nic pro člověka, který se v odborných kruzích proslavil chovem vymírajících tchoříků skvrnitých a je znám i sbírkou zvířecích lebek.
Ale pozor. Rabas je současně považován za schopného manažera. Pravda, ne všude. Chomutovská starostka Ivana Řápková ho letos v dubnu za údajné nepořádky v hospodaření odvolala z čela Podkrušnohorského zooparku. Zřejmě přestřelila. Obratem dostal nabídku z pražské zoo, stejně jako z Dvora Králové. Nechtěli ho ani tak jako specialistu na přírodu, ale jako člověka, který by jim pomohl rozjet rozvojové plány. Obě nabídky však odmítl. Zůstává "jen" poslancem.
Ve Sněmovně proslul svými střety s vlivnou mysliveckou a rybářskou lobby. Zajímá se o ochranu klimatu, nechce připustit, aby se v severních Čechách prolomily limity těžby uhlí. Na rozdíl od jiných zelených je o něco vstřícnější k jaderné energetice. "O této možnosti lze do budoucna uvažovat. O bezpečnosti atomových elektráren se můžeme bavit už nyní," říká. Naznačuje tak, že by posuzování ekologických dopadů dostavby Temelína nepovažoval za problém.
Jeho postoj je dán i tím, že do Strany zelených, s níž řadu let spolupracoval, vstoupil až v roce 2006. "Fakt, že se jejím předsedou stal Martin Bursík, pro mne byl signálem, že strana půjde správným směrem," odpovídá na otázku, za kým vlastně stojí.
Vedení klubu se pro něj může stát pikantním úkolem i z jiného důvodu. Mnoho času bude trávit s politiky ODS a starostka Řápková je občanská demokratka. Rabasův souboj s chomutovskou ODS byl bouřlivý. Došlo na demonstraci a zelení dokonce intervenovali na nejvyšší úrovni. Ani premiér Mirek Topolánek s jeho odvoláním nic nezmohl.
"Spory na regionální úrovni neovlivňují to, co dělám ve Sněmovně," ujišťuje ale poslanec. I jeho kolegové uvádějí, že se nikdy nenechává zatáhnout do malicherných sporů.
V každém případě bude mít méně času na své záliby. Hlavně na Afriku. "Byl jsem tam už třináctkrát, je to moje láska," říká Rabas.

AUTOR: Josef Pravec

Přemysl Rabas (45)
Vystudoval Vysokou školu veterinární Brno.
Do letošního dubna řídil Podkrušnohorský zoopark v Chomutově.
Člen republikové rady Strany zelených.
Od června 2006 poslancem Strany zelených. Ve Sněmovně pracuje ve výborech zemědělském a pro životní prostředí.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů