Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Je myslitelné, aby strana Zelených souhlasila s rozvojem jaderné enrgetiky? Za jakých okolností je možné přepsat programové prohlášení vlády? A drží opravdu koalice pohromadě nebo jde již jen o udržovací vládu? V dnešních 20 minutách Radiožurnálu bude hostem vicepremiér české vlády a předseda strany Zelených Martin Bursík. Své dotazy na něho můžete posílat na adresu 20minut@rozhlas.cz a rozhovor poslouchejte živě od 17:30 v programu ČRo 1.

Teplárny a elektrárny, odkázané na uhlí z Mostecké uhelné společnosti, se budou muset připravit na další růst ceny uhlí. Firma Czech Coal, jíž doly patří, včera vyhlásila aukce na dodávky po roce 2013.
"Nabídneme v nich uhlí z lomu ČSA v ročním objemu 720 tisíc tun po dobu osmi let. Celkově tak má být prodáno 5,76 milionu tun," uvedl mluvčí Czech Coalu Radek Stavěl. Důvodem je hrozící nedostatek uhlí. Lom ČSA se blíží k hranici ekologickým limitů a začne produkci snižovat. Od roku 2013 nebudou podle Stavěla doly schopny uspokojit všechny zákazníky. "Boj na aukci cenu uhlí zvedne," shodují se analytici. Dotkne se to hlavně firem, jež nemají s Czech Coalem dlouhodobou smlouvu. K těm patří i firma ČEZ, jež se s těžaři o dodávky po roce 2013 soudí.
Nouze o uhlí posiluje argumenty zastánců jaderné energetiky. Už po prázdninách se ve vládě otevře debata, zda nové jaderné reaktory stavět.

Společnost AVE CZ, která podniká v odpadovém hospodářství, loni navýšila obrat na 1,6 miliardy korun z předloňských 1,1 miliardy Kč. O zpracování odpadu se stará asi pro 1,1 milionu obyvatel ČR. Včera to řekl jednatel společnosti Peter Hodeček. AVE CZ vznikla v roce 2004 z RWE Umwelt CZ.

Vedení města Litvínova uvažuje o využití komunálního odpadu na výrobu energie. Seznámilo se už s projektem, který počítá s vybudováním ekologicky nezávadné spalovny. Jak by likvidace odpadů vypadala v praxi?
Komunální odpad z blízkého okolí 30-50 kilometrů by se svážel do spalovny. Jedná se o princip energetického využité odpadu. To co nelze vytřídit a jinak surovinově využít se "energeticky zhodnotí". Tak se zároveň ekologicky zlikviduje odpady a také vyrobí teplo, případně elektřina. Město v současnosti zvažuje vhodné lokality ke stavbě takového zařízení.

Mluvčí Pekingského úřadu pro ochranu životního prostředí Du Shaozhong dnes v Pekingu prohlásil, že Peking učiní sérii opatření pro posílení kontroly motorových vozidel, aby zajistil kvalitu ovzduší během olympiády.
Na tiskové konferenci mluvčí řekl, že v Pekingu je 3.2 milionu motorových vozidel. V posledních letech Peking neustále zvyšuje počet nových aut a snižuje stav starých vozidel. Navíc, během letní olympiády a paralympiády budou vozidla v Pekingu jezdit podle lichých a sudých čísel.

Firma LG přichází na trh s novými obrazovkami pro komerční využití. Ty jsou jednak energeticky úsporné a jednak v netradičním rozměru. Řada "Long Stretched Display" v širokoúhlých rozměrech (765 x 305 a 988 x 331) najde uplatnění například v obchodních centrech, hotelech, na letištích a dalších místech. Zařízení pracuje v horizontální i vertikální poloze. Nová technologie LG má díky svým moderním vlastnostem ambici nahradit LED obrazovky, a to právě díky energetickým úsporám. Spotřeba energie je třetinová až čtvrtinová ve srovnání s LED a odpovídá tak na sílící požadavky firem po ekologicky šetrných technologiích. Mezi další zajímavosti patří fakt, že je obsah na všech obrazovkách řízen centrálně z jednoho počítače. Jeho obsluha určuje nejen to, co se vysílá, ale také jak často a kde.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů