Sobota, 20. dubna 2024

Milionári stále viac investujú do ekológie

Milionári stále viac investujú do ekológie

Bohatí ľudia si uvedomujú potrebu zdravého životného prostredia a stále viac investujú do ekológie. Vyplýva to zo štúdie, ktorej výsledky zverejnil dnes na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ spoločnosti Capgemini Slovensko Karl Reindl. Počet bohatých ľudí vo svete i u nás pritom stále narastá. Minulý rok sa Slovensko umiestnilo na šiestom mieste v celosvetovom náraste počtu milionárov, informovala dvanásta globálna správa World Wealth Report.

Na Slovensku žije takmer štyritisíc ľudí, ktorých majetok je väčší ako 20 miliónov slovenských korún, pričom do tejto sumy sa nezaratúva hodnota ich primárnej rezidencie. Počet týchto ľudí sa v porovnaní rokov 2006 a 2007 zvýšil o šesť percent. V správaní slovenských a zahraničných milionárov a miliardárov existujú len malé rozdiely. "Miliardári, teda tá vyššia skupina, ktorá disponuje majetkom nad 30 miliónov dolárov (v prepočte takmer 580 miliónov slovenských korún), investuje do luxusných áut, jácht, umeleckých diel," uviedol pre agentúru SITA Reindl. Podľa správy aukčných domov viac ako polovicu umeleckých diel, hlavne moderných, kúpili milionári. "Relatívne si užívajú svoje milióny všetci rovnako. Ale je to len zlomok ich majetku, oveľa dôležitejšie je, že investujú do ekonomík a čo je oveľa potešujúcejšie, začínajú investovať aj do ekológie," dodal Reindl. Zároveň zdôraznil, že v roku 2007 milionári uprednostňovali predovšetkým konzervatívne a v menšej miere alternatívne investície. Takzvané passion investments, kam patria aj luxusné autá, jachty, umelecké diela, šperky alebo cestovanie, sú len zlomkom investícií bohatých ľudí.

Cieľom správy 2008 World Wealth Report je analyzovať celosvetový nárast globálneho bohatstva a jeho koncentráciu v rukách milionárov a miliardárov. "Sledovať, ako sa správa bohatstvo a ako sa správajú milionári vzhľadom na ich investície, alokácie ich investícií, aké sú vzory správania vzhľadom na geografické rozloženie a množstvo peňazí, ktorými disponujú," vysvetlil Reindl.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů