Pátek, 29. března 2024

Co vyplavalo s Wolfem

Co vyplavalo s Wolfem
Jestli někdo Petra Wolfa vydíral, a odkud byl, se asi nikdy nedozvíme. Tím spíš bychom měli upřít pozornost na poslancova kouzla s dotacemi od ministerstva životního prostředí.

Wolf je v tomhle jen špička ledovce. O jeho dotačních machinacích jsme se dozvěděli proto, že se kvůli nim stal politicky zranitelným. Spolu s tím ale vyplula na povrch zpráva NKÚ, odhalující obrovské trhliny v kontrole dotačního systému, jež zneužívaly za minulé vlády na Ambrozkově ministerstvu desítky firem.

Jak vůbec mohla Wolfova společnost získat přes šest milionů korun na dost cimrmanovskou studii "Relace mezi politikou životního prostředí a ekonomickým rozvojem"? Jen proto, že se běžně vypisovaly mlhavé, nejednoznačné programy, které byly zcela nekontrolovatelné.

Wolf zaplatil stovky tisíc ruské firmě za studii, jejíž doslovné znění bylo přístupné na internetu. Tuhle opovážlivost si mohl dovolit jen proto, že ministerstvo od příjemců dotací vůbec nepožadovalo podrobnosti smlouvy s jejich dalšími "dodavateli."

A že Wolf projezdil za jediný rok 840 tisíc korun na jedno místo, které s projektem nesouviselo? To bylo možné za situace, kdy se ministerstvo běžně spokojovalo s jediným dokladem, uvádějícím všechny cesty jako jízdu v rámci projektu. Do této mlhy se u další z přistižených firem mohla skrýt i "cesta asistentky ředitele za 65 tisíc korun na zakoupení jejího kostýmu za sedm tisíc" (protokol NKÚ).

Kontroloři připouštějí, že se teď situace kolem dotací v resortu životního prostředí zlepšila. Jak to však vypadá na dalších ministerstvech, kde takhle zevrubné kontroly nebyly? To bychom věděli, kdyby lidi z NKÚ "šmejdili" v ministerských kancelářích průběžně s očima na šťopkách. A hlavně na svá zjištění upozorňovali dříve, než se jimi začnou mlátit po hlavách politici.

jiri.leschtina@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů