Čtvrtek, 28. března 2024

Miliardovou ekologickou zakázku může provázet korupce, varuje TI

Miliardovou ekologickou zakázku může provázet korupce, varuje TI

V Česku se připravuje výjimečná státní zakázka za zhruba 116 miliard korun. Půjdou na odstranění starých ekologických zátěží v průmyslových podnicích. Transparency international (TI) upozorňuje, že vše může provázet výrazná korupce.

„Tak velká zakázka je výjimečná v celé Evropě. Jde prakticky o pět miliard eur. Myslím si, že se dají očekávat obrovské korupční tlaky,“ řekl Právu ředitel TI David Ondráčka.

TI teď zaslala dopis ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (KDU-ČSL) s výzvou k zabránění miliardovým škodám na veřejných prostředcích.

Ten vzápětí reagoval: „V žádném případě jako ministr financí nebudu polemizovat s organizací, která zneužívala státní dotaci, nikdy se k tomu nepřiznala a vyhnula se sankcím způsobem typickým pro pašeráky cigaret.“ Připomněl tím starou kauzu, v níž TI čelila podezření ze zneužití státní dotace.

K věci se poté vyjádřil i premiér Mirek Topolánek (ODS): „Mě udivuje, že transparentní internacionála se vymezuje tímto způsobem ve věci, kdy by měla být spíše na straně vlády.“

Úspora až 30 miliard

Ondráčka připravovanou zakázku srovnal s tou na nákup transportérů pro armádu, systémem výběru mýtného nebo pronájmem gripenů. Každá z nich se pohybovala „pouze“ do 20 miliard korun. A všechny přitom provázelo podezření z pokusu o ovlivňování a korupčního jednání.

Dalším problémem chystané ekologické zakázky podle Ondráčky je, že o ni mohou soutěžit jen ty největší firmy, a to ještě poté, co se spojí do konsorcia. „Dříve, když se sanační zakázky zadávaly po menších celcích, soutěžilo o ně více firem, panovala konkurence a dařilo se jejich cenu snižovat až o 25 procent. Jsem si téměř jistý, že to v tomto případě nebude možné,“ řekl.

Podotkl, že úspora by mohla být přitom značná, až 30 miliard korun. Třetím problémem je kontrola, zda jsou všechny zadané práce udělány správně, než budou proplaceny.

Ministerstvo nesouhlasí

Ministerstvo financí (MF) argumentuje tím, že zakázka v jednom celku sanace urychlí. Když totiž stát v 90. letech privatizoval průmyslové podniky, zavázal se, že z výnosů bude financovat odstranění starých ekologických zátěží. Dosud však bylo vyčištěno pouze zhruba 32 procent z nich. MF nesouhlasí ani s dalšími tvrzeními TI.

„Komplexní veřejná zakázka sama o sobě riziko korupčního jednání nezvyšuje, naopak je velmi významně eliminuje. Jednak tím, že namísto více než 1000 potřebných dalších dílčích veřejných zakázek jde v této variantě pouze o zakázku jedinou, a dále tím, že tato jedna zakázka bude pod mnohem větším veřejným dohledem, než jsou v současné době zadávané zakázky,“ řekla Právu Zuzana Chocholová z oddělení komunikace MF.

Zakázka pak bude zadána formou tzv. kvazikoncese, která ministerstvu umožní od zakázky ustoupit, pokud bude nejnižší nabídka ještě nad akceptovatelnou hranicí. Kontrolu provedených sanací pak bude mít na starost Česká inspekce životního prostředí.

„Stát musí být schopen garantovat kvalitu od počátku až do konce sanace, tedy od analýzy rizik přes průběh sanace až po odevzdanou práci a závěrečnou zprávu,“ řekl ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Hynek Paštěka, Petr Janiš

Zdroj: http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů