Čtvrtek, 28. března 2024

V Africe představili studenti své GLOBE projekty

V Africe představili studenti své GLOBE projekty

Chcete se podívat do Kapského města? Otevřete si webové stránky a prožijte spolu se studenty z 51 země atmosféru mezinárodní studentské konference GLOBE!

Poslední týden v červnu se do Kapského Města v Jihoafrické republice sjelo 507 studentů, učitelů, odborníků a koordinátorů mezinárodního vzdělávacího ekologického programu GLOBE z 51 země celého světa. Konala se zde mezinárodní studentská konference "GLOBE Learning Expedition".

Účastníci pracovali dva dny v terénu v mezinárodních týmech a zkoumali přírodní prostředí v okolí Kapského města. Další dny prezentovali výstupy svých projektů zaměřených na kvalitu a dostupnost vody v blízkosti škol, na zkoumání místních a regionálních vlivů na změnu klimatu a na průzkum souvislostí mezi životním prostředím a zdravím člověka. Celou studentskou konferencí prolínala kulturní vystoupení jednotlivých zemí. „Studentská konference probíhala v příjemné interaktivní atmosféře. Bylo velmi inspirující setkat se s tolika studenty z různých zemí. Všechny nás spojuje zájem o životní prostředí a především chuť něco společně dělat pro zachování či zlepšení jeho kvality“, řekla koordinátorka programu GLOBE v ČR Dana Votápková.

Českou republiku reprezentovali studenti Jiří Vinklář a Jan Pospíšil s paní profesorkou Janou Blehovou z Gymnázia Dr. A. Hrdličky v Humpolci. Na konferenci prezentovali výsledky svého projektu "The Springs", který realizovali v rámci programu GLOBE. Jedná se o mapování vodních zdrojů v okolí Humpolce. Město Humpolec je napájeno pitnou vodou ze dvou zdrojů. Prvním je Želivka, druhým voda z pramenů v okolí města. „Ukazuje se, že kvalita vody z některých místních zdrojů je vyšší než u vody kupované“, uvedl ve své prezentaci student Jiří Pospíšil.

Zástupci Sdružení TEREZA, které je koordinátorem programu GLOBE v České republice, a Sdružení Czech GLOBE Veterans se podíleli na organizaci této významné mezinárodní studentské akce.

I vy můžete nahlédnout přímo do dění studentské konference na stránkách

web.mac.com

GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) je mezinárodní dlouhodobý vzdělávací program určený základním a středním školám. Žáci s využitím jednoduchých vědeckých postupů zkoumají životní prostředí a realizují vlastní projekty, které přispívají k jeho zlepšení.

Sdružení TEREZA je od roku 1995 koordinátorem GLOBE v České republice. Program GLOBE garantují a podporují Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo školství ČR. Generálním partnerem je společnost KPMG Česká republika, s.r.o.

www.terezanet.cz

www.globe.gov

http://www.gymhu.cz/index.php?ukaz=projekty/studanky&wid=256

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů