Sobota, 20. dubna 2024

Praha sputila web zaměřený na životní prostředí

Praha sputila web zaměřený na životní prostředí

PRAHA (WR) - Magistrát Prahy připravil novou elektronickou službu zaměřenou na oblast životního prostředí v hlavním městě. Internetová aplikace ENVIS 4 poskytuje podrobný informační servis o životním prostředí ve 24 vybraných městských částech. Občané tak například zjistí, kdo je v okolí jejich bydliště největším znečišťovatelem ovzduší, jaká je zde hluková zátěž nebo kudy se nejlépe dostanou na své oblíbené rekreační místo.

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií a ocení jej jak pracovníci veřejné správy, tak zejména široká veřejnost. Informace z oblasti ovzduší, hluku, přírody
a krajiny naleznou občané na adrese www.premis.cz Díky nové aplikaci ENVIS 4 získají uživatelé podrobné informace o životním prostředí v místě svého bydliště a v jeho okolí i v dalších lokalitách, které je budou zajímat. Tyto informace se jim zobrazí na přehledných mapách doplněných dalšími grafickými a textovými výstupy.

"Informace o životním prostředí na internetu jsou dalším článkem, který naplňuje naši vizi nabídnout občanům maximum informací z úřadu v elektronické podobě. Navíc je to téma v dnešní době velmi aktuální, proto věříme, že Pražané aplikaci ocení a budou ji využívat. Cílem projektu ENVIS 4 bylo zvýšit dostupnost a kvalitu údajů o životním prostředí v detailu městských částí. Snažíme se poskytnout podrobné a praktické informace, například o kvalitě ovzduší či hlukové zátěži, které odpovídají potřebám obyvatel metropole," komentoval projekt ENVIS 4 náměstek primátora Rudolf Blažek.

Součástí informačního servisu jsou například údaje o místech vhodných pro rekreaci a odpočinek včetně doporučených přístupových tras na tato místa, dále údaje o stavu
a kvalitě zeleně doplněné fotodokumentací, údaje o hlukové zátěži z automobilové dopravy a v neposlední řadě o kvalitě ovzduší včetně podílu jednotlivých znečišťovatelů ovzduší. Uvedené informace budou samozřejmě sloužit také pracovníkům veřejné správy k zefektivnění jejich práce, například při posuzování vlivů nových záměrů na životní prostředí v dané lokalitě nebo při rozhodování o vydání integrovaného povolení a v dalších situacích.

Aplikace ENIVS 4 není statická, po dobu následujících pěti let budou data pravidelně aktualizována. Magistrát počítá s rozšířením projektu na celé území Prahy a doplněním o další témata vybraná ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi a jejich obyvateli, například voda nebo odpady.

Projekt ENVIS 4 byl spolufinancován Evropskou unií, Ministerstvem pro místní rozvoj a Hlavním městem Prahou v rámci Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha (JPD 2) - opatření 2.3 Rozvoj strategických služeb na podporu informační společnosti v Praze. Zadavatelem projektu byl Odbor informatiky Magistrátu.

Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 733 112 112
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů